https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитика"Да, България" постави 12 условия към ГЕРБ-СДС за продължаване на ротацията

“Да, България” постави 12 условия към ГЕРБ-СДС за продължаване на ротацията

Лидерите от ПП и ДБ по-рано днес лансираха своите изходни позиции за преговорите, предаде БНТ. Това стана на националната конференция на “Да, България” – формацията е част от ДБ. Делегатите на конференцията се обявиха против плаващите мнозинства и поискаха да се договори “обвързано мнозинство” между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Този механизъм за вземане на решения означава изключване на подкрепа за някои решения от останалите парламентарни групи. Поставят общо 12 условия, свързани със съдебната власт, борбата с корупцията и присъединяването към еврозоната. Конференцията реши още “Да, България” да се присъдени към Европейската народна партия – европейското партийно семейство, от което е част и ГЕРБ.

12 условия за продължаване на ротацията постави “Да, България” – един от участниците в управлението, към партньорите си в обединението Демократична България. Делегатите на Третата национална конференция на партията гласуваха договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в резолюция за актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство.

“Ние поставяме на преден план реформите, които да бъдат извършени и да бъде поставен и да бъде разписан документ, в който ясно да бъдат разписани реформите и механизъм за взимане на решения”, каза Надежда Йорданова, ” Да, България”.

Още в началото на конференцията бяха направени заявките за преговорите с ГЕРБ-СДС. Здрав разум и отговорност, както и първо обсъждане на реформите, а после имената и министерските постове. Христо Иванов защити финансовия министър Асен Василев, за когото Бойко Борисов каза, че не трябва да остане на поста.

“Името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона. Месеци преди влизането в еврозоната, което очакваме благодарение на усилията на Асен Василев, два прозореца да се съединят на политическата воля на Европа и на икономическите показатели, да сменяме човека, който е докарал усилията до тук, граничи със странно политическо поведение”, подчерта Христо Иванов, лидер на “Да, България”, съпредседател на ПП-ДБ.

А изказване на госта на конференцията Кирил Петков, предизвика остра реакция от ГЕРБ.

Кметове на ГЕРБ отговориха с позиция, че това са посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България и то часове преди преговорите. Те посочиха, че в ГЕРБ няма лагери, групи, разделения.

Голямата новина от конференцията е решението партията да се присъедини към европейското политическо семейство на ЕНП, където са ГЕРБ-СДС и ДСБ – с над 530 гласа “За”. Малко над 30 са гласовете за АЛДЕ.

“Да, България” е дясноцентристка партия и мястото ѝ е при други десноцентристи като нас. Ние сме силно проевропейска партия и естественото ни място е в ЕНП. Моето лично очакване е, че вероятно ще се явим заедно с ПП”, обясни Стефан Тафров, дипломат и член на ръководството на “Да, България”.

Критики към ръководството на партията отправиха с писмо преди ден от вътрешната опозиция във формацията в лицето на кръга “Девети декември”, но въпросът е извън дневния ред. Промени сега няма да има.

“Настоящата конференция не е отчетно-изборна. Тя има за цел да подготви партията за това, че след една година ще е редовната отчетно-изборна конференция, на която ще се изберат новите ръководни органи на партията”, каза Христо Иванов, лидер на “Да, България”, съпредседател на ПП-ДБ.

На конференцията председателят на ДСБ призова да не се допуснат стари грешки и подчерта, че България има нужда от обединени евроатлантически сили.

“Когато сме били разединени, тъмните сили са ни дърпали към азиатския деспотизъм. За да не допуснем сега, в този момент отново да потекат руските потоци, защото в последните години това нещо се случваше”, подчерта ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ.

Предстои да се вземе решение ще се явят ли заедно на европейските избори ПП и ДБ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X