https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИзбират нов патриарх след Великден

Избират нов патриарх след Великден

Още днес митрополитите от Светия Синод ще се съберат, обявиха оттам след известието за кончината на патриарх Неофит. Заседанието трябва да бъде ръководено от най-старшия измежду владиците, който е търновският митрополит Григорий.

Те ще трябва да насрочат и организират погребението на починалия патриарх. Според протокола в деня на поклонението пред Негово Светейшество се обявява и денят на национален траур, това трябва да се направи от Министерския съвет.

Членовете на Синода ще трябва да изберат помежду си наместник-председател на православната ни църква, който ще ръководи заседанията до избора на нов патриарх. Наместникът ще изпълнява и ролята на Софийски митрополит.

След това Светият Синод определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор, който трябва да излъчи новия духовен водач на православните християни у нас. В събора участват митрополитите, по трима свещеници и двама миряни от всяка епархия (София има право на десет представители), представители на манастирите и духовните училища.

Изборът на нов патриарх може да започне 40 дни след смъртта на Неофит. Този период съвпада с Великия пост за Възкресение Христово, който започва идния понеделник – след Сирни Заговезни (Прошка) на 17 март. Така изборът на нов патриарх ще е, след като отминат Великденските празници. За първи път православните българи ще посрещнат Светлите празници осиротели, без глава на църквата си.

Също за първи път съвпада процедурата по избор на митрополит и тази за патриарх, след като Синодът спря избора на нов Сливенски владика. Вероятно митрополитите ще решат първо да бъде избран нов патриарх, а след това под неговото ръководство да се извърши изборът на Сливенски митрополит.

Изборът на нов патриарх обаче може да се забави и до 4 месеца от деня на кончината на Неофит съгласно устава на БПЦ.

Към днешна дата само 9 от 13 митрополити имат правото да бъдат избрани за четвърти поред патриарх на Българската православна църква след възстановяването й през 1953 г. Според църковния устав достойни да участват в избора са митрополитите, които са навършили 50 години и са заемали митрополитски пост поне 5 години.

На условията отговарят Американският митрополит Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавраил, Пловдивският Николай, Варненският Йосиф, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Данаил.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X