https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПрекратиха досъдебното производство срещу прокурора Бисер Михайлов за побой над жена му

Прекратиха досъдебното производство срещу прокурора Бисер Михайлов за побой над жена му

Софийска градска прокуратура (СГП) прекрати наказателното производство срещу прокурор от ОП – Перник, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Досъдебното производство е образувано на 13.10.2023 г. в случай на неотложност за това, че на 12.10.2023 г. около 23,30 часа в гр. Перник е причинена средна телесна повреда на Б. Михайлова, при условията на домашно насилие, като деянието е извършено от магистрат – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 129 от НК.

В хода на разследването са разпитани петнадесет свидетели. Приобщени са медицински документи. Извършен е оглед на местопроизшествие. Приобщен е запис от Национална система 112, назначена и изготвена е техническа експертиза на записа. Извършено е освидетелстване на Б. Михайлов и Б. Михайлова. Назначени и изготвени са три съдебномедицински експертизи и две психиатрични и психологични.

Съгласно експертното заключение, на Б. Михайлова са причинени увреждания, които в своята съвкупност реализират медико-биологичния признак „временно разстройство на здравето, неопасно за живота“. Травматичните увреждания са били причинени по време на възникнал скандал между съпрузите и имат характер на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК. Същевременно на Б. Михайлов са причинени увреждания, които са реализирали медико-биологичния признак „болка и страдание“ и имат характера на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК. Вещото лице отхвърля възможността за изпадане на Б. Михайлова в безсъзнателно състояние, с което да е бил реализиран медико-биологичният признак „разстройство на здравето, временно опасно за живота“, представляващо средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 от НК.

В последващите си показания свидетелката Михайлова посочва, че съпругът й не я е удрял и при опит от негова страна да я отблъсне, същата изгубила равновесие и паднала. По време на възникналия конфликт съпрузите са били сами и не е имало други свидетели очевидци, които лично да са възприели случилото се. Предвид липсата на свидетели очевидци извън страните в конфликта и показанията на Михайлова не може да бъде установено по несъмнен начин коя е била активната страна в конфликта, кое действително е било лицето, обект на противоправно поведение, респективно кои от нараняванията и по отношение на кое от лицата са били причинени умишлено и кои вследствие на опит от страна на противоправно нападнатото лице да отблъсне нападението и да защити неговата лична и телесна неприкосновеност.

Поради изложеното наблюдаващият прокурор е прекратил наказателното производство.

Указано е постановлението за прекратяване на наказателното производство да бъде изпратено на Б. Михайлова и Б. Михайлов. Последните имат законова възможност да го обжалват пред Софийски градски съд в седемдневен срок от получаването му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X