https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПътищата в областите Русе и Пловдив са най-рискови за тежки катастрофи

Пътищата в областите Русе и Пловдив са най-рискови за тежки катастрофи

Най-висок риск от тежки катастрофи има по пътищата на областите Русе, Пловдив, Благоевград, Стара Загора и Варна, докато три пъти по-нисък е в областите Ямбол, Сливен и Смолян. В тази класация София е на десето място пред Велико Търново и Бургас. Подреждането е по сложен коефициент, получен от броя загинали и ранени при пътно-транспортни произшествия и дължината на пътната мрежа във всяка област.

Данните бяха обявени от Института за пътна безопасност на дискусионния форум “Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от пътно-транспортни произшествия” . В него участваха кметът на София Васил Терзиев, главният секретар на МВР Живко Коцев и Малина Крумова, председател на Държавната агенция за безопасност на движението.

България е с най-много загинали при катастрофи на 1 млн.жители в Европейския съюз – 82. Пред нас е Румъния с 81, цитира данни за 2023 г. на ЕС инж.Димитър Пенев от Института за пътна безопасност. Допреди няколко години Гърция е била с над 100 загинали на 1 млн.жители, но след взети строги мерки резултатът е спаднал до 60. Най-нисък е броят на загиналите в Швеция – 22, Малта – 26 и Дания – 27.

ИПБ

Таблица на риска за тежки пътно-транспортни произшествия по области.

“МВР е внесло предложения в Народното събрание за “нулева толерантност към употребата на алкохол и наркотици”, заяви Коцев. Целта е да се санкционира и най-минималното установено количество. Сега се допуска шофиране с до 0.5 промила, а над 1.2 промила са криминализирани. Исканата промяна е нива до 0.5 промила да бъдат санкционирани по административен ред, а над 0.5 промила да последва наказателна санкция”, заяви Коцев.

От въвеждането през миналото лято на мярката отнемане на автомобил при употреба на алкохол и наркотици досега са заведени над 4500 досъдебни производства, отнети са над 2500 автомобила, 400 автомобила са одържавени и са постановени над 800 присъди, обяви главният секретар на МВР. Той призова за създаване на нова категория водачи – на обществени пътни превозни средства, както и да има определение за начинаещ шофьор.

Кметът Васил Терзиев призова да не се коментира само черната хроника, а да се проявява активност от всички институции и граждани. Новата политика на Столичната община за безопасността на движението е да не се работи, както досега “на парче”.

“Когато установим проблемно място чрез налагане на данни от СДВР, от районните кметове и гражданите, то се анализира и се подхожда цялостно – оправя се настилката, маркировката, осветлението, способите за убиване на скоростта, както и видеонаблюдението”, посочи Терзиев. “Специално внимание се обръща на разчистването на паркирани коли в близост до кръстовищата, за да има по-добра видимост и с тази задача се е заел Центърът за градска мобилност”, добави той.

“С този “цялостен подход” вече се действа за сигурността около училищата и детските градини. Планират се промени в урегулиране на движението в критични точки на града като се повиши сигурността за пешеходците, както около мол “Парадайз”” даде пример Терзиев.

Ще се проектира пасарелка (надлез) за пресичане на Околовръстния път при Казичене, както и ще се идентифицират други места за още пасарелки, обеща той.

МВР ще осигурят четири камери за контрол на скоростта, като две вече са в процес на поставяне на ключови места в града. Работи се по интегриране на общинските камери, които са близо 4000 в София, с органите на МВР, за да се санкционират водачите, минаващи на червен светофар.

“Работим за съвместни акции по определени булеварди, за да се намалят състезанията (гонките)”, заяви Терзиев.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X