https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРуската православна църква обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за "свещена"

Руската православна църква обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за “свещена”

Руската православна църква обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за “свещена” и призова всички руснаци и “клонове на този народ”, включително “източните славяни”, да се обединят под шапката на Кремъл. Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала “Христос Спасител”.

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

“От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия”, се казва в публикувания документ. По-нататък се твърди, че войната има за цел “защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма”.

“След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена”.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от “руските земи” и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, “сили на злото”, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X