https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКрими12-годишно дете загина при стрелба в училише във Финландия

12-годишно дете загина при стрелба в училише във Финландия

Три деца на 12-годишна възраст бяха ранени при стрелба в училище в предградие на Хелзинки, като нападателят, който е техен връстник, е задържан, предаде Ройтерс.

Пострадалите са откарани в болница, а детето, открило огъня, се е предало, без да оказва съпротива, каза говорител на полицията.

Инцидентът е станал в училище “Виертола”, където учат около 800 деца от първи до девети клас и има 90 души персонал.

“Непосредствената заплаха отмина”, заяви пред Ройтерс директорът на учебното заведение, като отказа да даде допълнителни подробности по случая.

Вътрешната министърка Мари Рантанен написа в социалната мрежа “Екс”: “Денят започна по ужасяващ начин. Мога да си представя болката и тревогите, които много семейства преживяват в момента”.

Премиерът Петери Орпо определи стрелбата като изключително шокираща. “Мислите ми са с пострадалите, техните близки и останалите ученици и училищния персонал”, заяви той.

Едно от децата при стрелбата, която 12-годишен извърши по-рано в училище във Финландия, е починало. Две други деца, които също са на по 12 години, са тежко ранени, съобщи BBC.

Родители казаха пред финландските медии, че стрелбата е станала в класна стая в училище “Виертола” в града Ваанта на север от столицата Хелзинки. Премиерът Петери Орпо описа стрелбата като дълбоко разтърсваща и сподели, че мислите му са с жертвите и техните семейства, както и с всички в училището.

Предишни случаи на стрелба във финландски училища поставиха въпроса за политиката на страната по отношение на огнестрелните оръжия в центъра на общественото внимание.

През 2007 година 18-годишен младеж откри стрелба в училище край Хелзинки и уби шестима ученици, директорът и училищната медицинска сестра, след което се самоуби. Година по-късно ученик атакува ваканционно училище в Северозападна Финландия и застреля девет деца и мъж от персонала, след което сложи край на живота си.

Финландия затегна правилата за притежание на огнестрелно оръжие през 2010 година, като въведе задължителен тест за пригодност за всички кандидати за разрешително и увеличи възрастовия праг за издаване на лицензи от 18 на 20 години.

В страната с население от 5,6 милиона души, където ловът и стрелбата по мишени са популярни хобита, има над 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия, а около 430 000 финландци имат разрешителни, пише БТА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X