https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораХампарцумян: Ние сме с най-ниски доходи в клуба на най-богатите в света

Хампарцумян: Ние сме с най-ниски доходи в клуба на най-богатите в света

“Влизането в еврозоната е по-важно като процес, отколкото като резултат. Но колкото по-рано, толкова по-добре, от гледна точка освен на всички икономическите преимущества за икономически по-активните хора, това е и една много важна геополитическа котва”, каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.

“Ако не влезем през януари 2025 г. няма да свърши светът, но амбицията и усилията в тази посока трябва да продължават”.

Според него, в момента не покриваме инфлационния критерий, но има шансове това да се случи. “Другото са чисто политическите намерения на хората, към които се присъединяваме дали ни искат. Виждате с Шенген, че един да не ни иска и не става. Няма полуеврозона, но има валутен борд, който ни държи в еврозоната по ред показатели”.

“Животът си поскъпва така или иначе. Парадоксално в най-големите държави някои потребителски стоки са по-евтини, което е напълно естествено – голям пазар и голяма конкуренция. Нищо няма да стане със спестяванията ни – който има – има, който няма – няма. Просто вместо в левове ще ги мерим в евро, което и днес се случва. Влоговете автоматично ще се превалутират за сметка на държавата”, посочи финансистът.

Хампарцумян смята, че България се води страната с най-ниски доходи в клуба на най-богатите в света, така че усещането за бедност е едно доста субективно понятие. Истинската бедност в света е в страни от Третия свят, където хората наистина преживяват с няколко долара на месец.

По думите му в този смисъл българите не са бедни, а усещането за бедност и ниски доходи е нещо различно.

“Статистиката показва едни цифри, които са формални – това, до което тя има достъп през каналите, които регистрират доходи и платени данъци. Има обаче и един сив сектор на икономиката, така че някой, който изглежда статистически на минималния праг на заплащането, всъщност получава повече и ние няма как да знаем дали получава с 5% повече или с 500%”, каза финансистът.

“Факт е, че се увеличава разликата между най-високо и най-ниско платените хора в България”, каза още Левон Хампарцумян. По думите му ключът към излизане от тази ситуация е да бъдат мотивирани хората, които са в работоспособна възраст и не учат и работят да започнат да работят, защото останалата част от българското общество носи тези хора на гърба си.

Според Хампарцумян ако не се случат някакви външни шокове и извънредни събития, очакванията са нивата на инфлация у нас да вървят към понижение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X