https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеМедици искат децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище

Медици искат децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР.

Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински причини.

Според д-р Сотиров, законодателството трябва да бъде променено така, че неваксинираните по календара деца не трябва да се допускат в родителски кооперативи, в училища, на екскурзии и зелени училища.

“И това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането”, каза д-р Сотиров.

Личният лекар с практика в Пловдив обясни, че някои родители подписват отказ детето им да бъде имунизирано, след което плащат еднократна глоба на Здравната инспекция и с това приключват този процес. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.

“Проблемът е да докажем след това, че ние сме ги потърсили. Има различни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е единствено писмо с обратна разписка, но всичко това прахосва времето на лекарите”, казва медикът.

Един от пациентите на д-р Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и подлежи на имунизация за коклюш. От януари до момента родителите му отказват контакт с лекаря.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X