https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНай-голямата геомагнитна буря от почти 20 години удари Земята

Най-голямата геомагнитна буря от почти 20 години удари Земята

Необичайна червена светлина притесни хората в България. В социалните мрежи се появиха снимки на червеникава светлина, която прилича на пожар, а явлението се забелязва и от Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Става въпрос за полярно сияние, следствие от силната магнитна буря, която се очаква да удари планетата ни.

Полярно сияние се вижда от България. Бурята стигна до G5, което е изключително силна. Възможни са сривове на комуникационната система и проблеми в напрежението.Полярно сияние се виждат и допри от тропиците, пише Meteo Balkans.

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории – G1 “слаб”, G2 “среден”, G3 “силен”, G4 “много силен” и G5 “изключително силен”.

За първи път от януари 2005 г. насам Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря. Изключително високоскоростна плазма от Слънцето се приближава към Земята.

Нашата планета ни защитава добре благодарение на магнитното си поле, но е важно да сме наясно с последиците от най-мощните геомагнитни бури. Силната буря може да предизвика широко разпространени проблеми с контрола на напрежението и да създаде неприятности с навигацията и функционирането на спътниците, които са ни необходими за ежедневната дейност – от комуникации до навигация. Тя може да доведе и до прекъсване на радиовръзката.

Новините обаче не са изцяло лоши. Очакват ни и впечатляващи полярни сияния (поне в някои части на света). При взаимодействието на слънчевата плазма с магнитосферата на Земята частици ще летят наоколо и ще се удрят в атмосферата. В зависимост от газа, с който взаимодействат, те излъчват различни цветове.

Количеството и енергията на прииждащата плазма са толкова значителни, че полярните сияния ще се виждат на по-ниски магнитни ширини от обикновено – може би чак до северна Калифорния в САЩ и до северна Германия в Европа. В Южното полукълбо, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия би трябвало също да има известно небесно светлинно шоу.

Причината за всичко това се крие в огромно и изключително активно слънчево петно, наречено AR3664. През последните няколко дни то бе отговорно за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земи, подредени една до друга – толкова голямо, че може да се види с просто око.

Поне пет коронални изхвърляния на маса са се насочили към Земята. Възможно е три от тях да се комбинират в “канибал” – това е ситуация, в която последващо изхвърляне на коронална маса е по-бързо от предишните. Така то ги настига, слива се с тях и удря планетите по пътя си като едно своеобразно цунами от плазма.

Плазмата достигна Земята още на 10 май. По-голямата част от нея обаче ще падне днес. Геомагнитната буря ще продължи до 12 май.

На всеки слънчев цикъл (който трае около 11 години) се случват около 100 силни геомагнитни бури. Екстремните слънчеви бури са много по-редки – само четири на цикъл. Но например последният беше странен и нямаше нито една от този тип. Последната екстремна геомагнитна буря беше на Хелоуин 2003 г. и причини прекъсване на електрозахранването в Швеция и повреди електрически трансформатори в Южна Африка.

Защото полярното сияние беше червено ?

Полярни сияния ), известни още като аурори (aurora) , се наблюдават на различни височини в атмосферата на Земята поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете основни вида аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини).

1. Аурори на голяма височина: Те се намират обикновено на височини между 80 и 300 километра над повърхността на Земята. Те са предимно съставени от атоми кислород и са отговорни за зелените и червените цветове, които се виждат в аурорите. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара да излъчват светлина.

2. Аурори на ниска височина: Понякога може да се наблюдават аурори на по-ниски височини, по-близо до повърхността на Земята, обикновено до 100 километра над земята. Те често са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

Височината на аурорите може да варира в зависимост от няколко фактора, включително типа и енергията на входящите слънчеви частици, силата на магнитното поле на Земята и географското местоположение. В региони близо до полюсите вероятно ще видите аурори на по-ниски височини, защото магнитните поли на Земята се сближават близо до полюсите, което позволява на заредените частици да влизат в атмосферата на по-ниски височини. В ниските ширини (например България ) аурорите обикновено се наблюдават на по-големи височини.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X