https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗа първи път у нас обучават кучета спасители за действия при земетресения

За първи път у нас обучават кучета спасители за действия при земетресения

Българските спасителни кучета вече ще провеждат учения за действия при разрушителни земетресения на специално изграден полигон край разложкото село Баня. До момента подобна площадка не съществуваше и за кучетата първата подобна акция трябваше да е в съвсем реални условия по време на разрушителното земетресение в Турция, разказва NOVA.

Обучителният полигон всъщност е имитация на рухнала сграда, под руините на която има затрупани хора. А кучетата ги откриват.

“Успяхме да създадем полигона благодарение на общините Разлог и Банско. Те заедно успяха да ни съдействат със средтсва, за да можем да обучаваме нашите спасителни кучета в по-ефективна и по-близка до реалната среда”, твърди Атанас Уков, ПСС Банско.

Ерос е на 6 месеца. Още бебе той прави първите си стъпки в спасителните акции. Видимо още е плах и точно това е целта на ученията – кучетата да трупат увереност и опит. “Едно мъничко кученце трябва много добре да бъде социализирано- първо в самата среда, да не се притеснява да скача от колоната, гредата и т.н. Да успее да влезе сред руините, след това да се успокои, да види, че тази среда не е опасна, и чак тогава да бъде научено да работи в тази среда и да бъде тренирано за издирване на хора”, обяснява Уков.

Винаги щом кучето открие човека, то получава награда – първо чува искреното “Браво!”, а после започва игра с любимата му играчка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X