https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСимеон Караколев: 500 хил. агнета бяха продадени за Великден и Гергьовден

Симеон Караколев: 500 хил. агнета бяха продадени за Великден и Гергьовден

Равносметката седмица след Великден и Гергьовден е, че за тези празници са пласирани 500 хил. агнета. Потреблението у нас с малко, но се увеличава.

Това каза за “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ Симеон Караколев, съпредседател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България. Според него само около 5-7% от тези агнета са били внос, предимно от Северна Македония.

“България от износител се превърна във вносител. Това е защото у нас консумацията на агнешко е концентрирана около тези два празника – Великден и Гергьовден, няма целогодишно търсене. Тази година цената беше 26 лв. за килограм, която е съвсем нормална. Имаше инцидентен случай на 32 лв., което е спекулация”, уточни Караколев.

Той обяви, че 12-ият национален събор на овцевъдите и козевъдите ще се проведе от 24 до 26 май край Арбанаси. На площ от 160 хил. кв. метра ще бъдат представени българските традиции, кулинария, фолклор. Входът ще е свободен.

“В дните на събора минават над 200 хил. души, паркингът вече побира над 12 хил. коли, ще има специална регулация на движението”, заяви Караколев. Според него сдружаването е най-големият проблем у нас, хората не се обединяват. А най-мощните икономически обекти в Западна Европа са кооперативите. У нас има тенденция за намаляване на стопанствата.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X