https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТокът може да поскъпне от 1 юли

Токът може да поскъпне от 1 юли

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за сериозен риск токът за бита да поскъпне от 1 юли, когато КЕВР трябва да определи цените за следващите 12 месеца.

49-то Народно събрание гласува стопиране реформата в електроенергетиката с една година, при което освобождаването на цените на едро на тока за бита вместо от 1 юли тази година ще се случи от 1 юли 2025 г. Една от причините за това отлагане е дефицитът във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, който трябва да финансира в преходния период разликите в цените на борсата и регулирания пазар.

“Много е тежко състоянието на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв.”, посочи Малинов пред БНТ.

Според него няма как натрупаният дефицит в енергийни фонд да не се отрази върху цената на електроенергията за бита, защото в следващия регулаторен период, ако КЕВР спазва стриктно нормативната база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран. “Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г.”, заяви Малинов.

Служебният министър на енергетиката обяви, че следващият месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран дефицитът във фонда и да бъде минимизиран “ценовия удар” за домакинствата. Той уточни, че с последните законови промени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик още една година, което означава, че ще може да определя кои производители на електроенергия ще влязат в микса на цената на тока на регулирания пазар.

Припомняме, че НС задължи Министерството на финансите да върне в енергийния фонд 1 млрд. лв., именно за да няма риск от повишение на цените на тока за бита от 1 юли. Наскоро от МФ увериха, че парите ще бъдат осигурени и насочени към фонда.

Министър Малинов напомни още, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като датата на пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители се запазва 1 януари 2026 г. До тогава цените за домакинствата ще останат регулирани.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X