https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиРоберт Фицо може да остане парализиран за цял живот

Роберт Фицо може да остане парализиран за цял живот

Има опасност премиерът на Словакия Роберт Фицо да остане парализиран за цял живот. „Когато един куршум удари гръбначния стълб, той може да увреди и гръбначния мозък, а това вече са последствия за цял живот”, казва един от най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш. Той допълни, че има опасност от трайно увреждане и парализа.

Фицо беше прострелян на улица пред Дома на културата в Хандлова около 15:30 ч. българско време и според всички информации на медиите в родината му следващите няколко часа ще бъдат решаващи за него.

От изявлението на Добиаш става ясно, че премиерът на Словакия е прострелян в гърдите и в корема.

„Много важни структури и органи са разположени в гръдния кош. Увреждането им може да доведе до трайни последици”, коментира лекарят.

От университетската болница „Рузвелт” в Банска Бистрица, където реанимират Роберт Фицо, засега запазват мълчание. Нещо повече: по информация на словашката телевизия „Маркиза”, мобилните телефони на всички медици, които са ангажирани с лечението и реанимацията на словашкия премиер са били иззети.

„В гръдния кош има и дихателни пътища, чието увреждане от огнестрелна рана причинява затруднено дишане. След това, разбира се, страдат всички органи в тялото”, информира парамедикът.

Огнестрелна рана в гърдите може също да увреди хранопровода до такава степен, че той да бъде трайно неработещ: „Тогава човекът остава зависим от хранене през сонда директно в стомаха.

Премиерът Робърт Фицо има троен байпас, заради сериозни проблеми със сърцето в миналото, пише bTV. „Болното сърце нарушава доставката на кислород, кръв и хранителни вещества до всички органи и клетки в тялото”, казва Уилям Добиаш, добавяйки, че сърдечните заболявания са много тежко усложнение.

Уилям Добиаш работи в Спешна помощ в Словакия от 1977 г. 22 години той работи като анестезиолог в болница, а последните 24 години е посветил на работата си в Бърза помощ. Преди 2 години Добиаш беше удостоен от президента на Словакия Зузана Чапутова с най-високия държавен орден за заслуги към нацията. Неговата награда е в раздел „Човечност и полза в името на обществото”. Уилям Добиаш е президент и на словашкия Червен кръст, а призът му се връчва за изключителни заслуги за развитието на здравеопазването в родината му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X