https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНашествие на марокански скакалци в Кърджалийско

Нашествие на марокански скакалци в Кърджалийско

Над 20 000 декара в Кърджалийско са засегнати от марокански скакалци, съобщиха от областната управа. Най-сериозно засегната е община Черноочене. Там скакалците са се разпространили на поне 10 000 декара.

“Най-сериозно е положението в района на село Женда, но получаваме сигнали и от други населени места”, заяви кметът на общината Айджан Ахмед. Огромни рояци насекоми имало в района на селата Свободиново и Комунига. Продължавало обследването в цялата община.

Заради проблема е свикано заседание на областната епизоотична комисия, която е решила да бъдат предприети незабавни растително защитни мерки срещу вредителя с авиационно третиране с препарат, защото пръскането с наземна техника не давало резултат.

“Общинските кметове следва да подадат искане за възстановяване на извършените непредвидени разходи до Комисията по бедствията и авариите. Периодът за прилагане на мерките е до 15 юли, е решила комисията.

“В близките дни ще наемем фирма с хеликоптери, която да започне пръскането на засегнатите площи”, заяви Айджан Ахмед. Той обмисля да обяви частично бедствено положение в засегнатите села. Общината щяла да плати разходите за наемането на хеликоптери и купуването на препарати, а след това те щели да бъдат възстановени от Комисията по бедствия и аварии.

Според специалисти причина за огромната популация от марокански скакалци е от сухата и топла зима. За последно масова поява на вредители имаше през 2014 година. Тогава отново борбата с мароканските скакалци се водеше с хеликоптери.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X