https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПредлагат вдигане на заплатата на омбудсмана на Русе

Предлагат вдигане на заплатата на омбудсмана на Русе

Председателят на Общинския съвет в Русе, акад. Христо Белоев, внесе предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на общината.

Промените се налагат, тъй като в 10-те години от приемането на правилника не е имало избран обществен посредник. Предлаганите изменения са насочени към:

  • Подобряване и прецизиране на нормативната уредба: Целта е да се осигури по-ефективно функциониране на институцията на обществения посредник.
  • Осигуряване на достойно заплащане: Предлага се възнаграждението на обществения посредник Валентин Димитров да се увеличи на 3 минимални работни заплати, а на неговия сътрудник (ако бъде назначен) – на 55% от заплатата на посредника.
  • Съгласуване с правото на ЕС: При изготвянето на проекта са взети предвид принципите на Хартата на основните права на ЕС, Регламент (ЕО) № 1049/2001 и Регламент (ЕО) № 1367/2006.

Очаква се измененията да доведат до по-ефективно осъществяване на дейността на обществения посредник и по-добро защита на правата на гражданите.

Сред ключовите изменения са:

  • Разширяване на функциите на обществения посредник: Той ще може да прави предложения и препоръки не само до органите на публичната власт, но и до авторите на оспорваните актове или до горестоящите им органи.
  • Подобряване на комуникацията: Общественият посредник ще има годишен отпуск от 22 работни дни, за които ще уведомява Председателя на ОбС-Русе и Кмета на Общината.
  • Увеличаване на възнаграждението: Целта е да се привлекат по-квалифицирани кандидати за длъжността.

Предложението ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X