https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПроверяват спазват ли се правилата, за да няма трудови злополуки на работното...

Проверяват спазват ли се правилата, за да няма трудови злополуки на работното място

Работници без каски, хора, които асфалтират без маски на лицето си – свикнали сме да виждаме такива ситуации в България. Над 90% от трудовите злополуки са напълно предотвратими, стига работодателите да правят необходимите инструктажи и работниците да не пренебрегват правилата. Заради това от Инспекцията по труда си поставят за цел да намалят инцидентите на работните места – с проверки и с широка информационна кампания в цяла България под формата на семинари.

Данните на Инспекцията по труда показват, че най-много инциденти стават при строителни и монтажни дейности, както и при товарене и разтоварване на стоки.

“В голямата си част са напълно предотвратими. Само преди няколко дни се случи смъртна злополука със строителен работник, който беше прегазен от валяк, всички знаете валякът колко бавно се движи и че ти не би следвало да се намираш в обсега на валяка, в обсега на строителната машина, още по-малко когато е абсолютно обезопасена, с работеща звукова сигнализация”, каза Екатерина Асенова – изпълнителен директор на ГД “Инспекция по труда”.

Всеки работен ден на строителите би трябвало да започва с инструктаж от техническия ръководител за безопасност им, а задължение на работниците е да спазват правилата. Пред екипа ни днес строителни работници потвърдиха, че са запознати с мерките:

– Показват, всички мерки ги знаем, как да се пазим и така нататък.

Друга важна част от условията за безопасност е подходящата екипировка. При проверката ни установихме, че на нито един строеж в Благоевград работниците не носеха предпазни каски.

“Не малка част от злополуките са следствие на точно това – пренебрегването на тези правила за безопасност и здраве от страна на работниците и служителите”, каза още Екатерина Асенова.

“Необходимите защитни средства – това са задължения на самия обект и се взимат всички мерки, за да се оборудват и работниците на самия строеж, за да могат да изпълняват спокойно и безопасно самото строителство. Каски се носят, където има от падащи предмети, когато няма нищо, което да падне на главата на работника, не е задължително да се оборудват”, обясни инж. Стефан Стоев – председател на Камарата на строителите в Благоевград.

Едва 5% от сигналите, които достигат до Инспекцията по труда, са свързани с безопасността на работните места. Повечето се отнасят до неспазване на работно време или незаплатен извънреден труд. Въпреки това през последните години се забелязва лек спад при трудовите злополуки в страната спрямо 2022 и 2023 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X