https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новини52 градуса в Пакистан, във Финландия издадоха предупреждение за горещини

52 градуса в Пакистан, във Финландия издадоха предупреждение за горещини

Температурите в южната пакистанска провинция Синдх надхвърлиха 52 градуса, съобщи метеорологичната служба, цитирана от Ройтерс. Това е най-високата температура, регистрирана тази година в страната и се доближава до националния рекорд от 53,3 градуса на фона на продължаваща гореща вълна.

В Мохенджо Даро, град в провинция Синдх, известен с археологическите си разкопки, датиращи от 2500 г. пр. Хр., температурите се покачиха до 52,2 градуса през последните 24 часа, каза Шахид Абас, високопоставен служител в Пакистанския метеорологичен департамент.

Финландия също регистрира един необичайно топъл месец май, с температури, надхвърлящи 25 градуса. Това е рекорд за страната, съобщи Метеорологичния институт пред Франс прес.

Издадено е предупреждение за горещини от утре до петък за голяма част от Финландия, като се очаква температурите да надхвърлят 27 градуса по Целзий.

„За първи път издаваме предупреждение за гореща вълна през май“, подчерта Айрис Вилаяма от Метеорологичния институт на Финландия, като уточни, че такъв тип предупреждения досега не са издавани по-рано от юни.

Бури с торнадо, които преминаха през южната част на американските равнини и планината Озаркс, убиха най-малки 21 души в четири щата и разрушиха стотици сгради. Метеоролозите предвиждат още по-лошо време.

Осем души са загинали в Арканзас, седем в Тексас, 4 в Кентъки и двама в Оклахома, съобщиха щатските служби за извънредни ситуации, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на Кентъки Анди Бишиър обяви бедствено положение рано тази сутрин, а Националната метеорологична служба съобщи, че силни гръмотевични бури се очакват в части от Джорджия и Южна Каролина в следобедните часове на деня.

Отслабващата тропическа буря „Ремал“ наводни десетки крайбрежни села и остави близо 30 милиона души без ток днес в Южен Бангладеш и Източна Индия. Най-малко 10 души са загинали в Бангладеш.

Засегнати са около 3,7 милиона души по крайбрежието, съобщиха властите в Бангладеш. Над 35 000 жилищни сгради са разрушени, а близо 115 хиляди са увредени. Вчера почти 800 000 души са евакуирани от засегнатите райони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X