https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиАле Агджа: Ще умра скоро и искам да кажа цялата истина за...

Але Агджа: Ще умра скоро и искам да кажа цялата истина за отвличането на Емануела Орланди

Атентаторът на папа Йоан Павел II иска да разкаже в Рим своята истина за изчезването на Емануела Орланди, за да освободи съзнанието си

„Ще умра скоро и искам да кажа цялата истина за отвличането на Емануела Орланди”, твърди в интервю за римския всекидневник „Република” Мехмет Али Агджа. 66-годишният турчин, който стреля срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г., иска на всяка цена да разкрие защо била изчезнала през 1983 г. ватиканската гражданка Емануела Орланди. Според него в нейния случай, както и в този с изчезването на Мирела Грегори, не става изобщо въпрос за педофилия или връзки с организираната престъпност.

Пред журналиста от „Република” Джакомо Галанти турчинът казва, че е болен от рак и му остава малко време живот.”Затова искам съвестта ми да е чиста и да обясня всичко, което знам, за Емануела Орланди.” Дни преди нея в Рим изчезна и 15-годишната Мирела Грегори. Агджа призовава да бъде изслушан от разследващата комисия в италианския парламент по случая „Орланди”, която действа отскоро. Нейната цел е да стигне до истината чрез изслушването на нови свидетели и събирането на нови документи по случаите с двете момичета.

„Искам да разкрия цялата историческа истина срещу всички лъжи, които от 41 г. петнят половин свят. Имам неоспорими документални доказателства, които показват как заговорът срещу Емануела Орланди и Мирела Грегори е бил организиран, за да се получи в замяна освобождението ми. Няма никакъв друг мотив”, категоричен е Агджа. Той иска лично да даде отговорите на загадките, заставайки пред 40-та депутати и сенатори в Рим. “Ако кажа и една лъжа, то тогава Италианската държава трябва да ме арестува”. Турчинът допълва, че в миналото бил смятан за противоречива личност, но сега имал рак и живеел последните години от живота си, затова искал да се освободи от тази тежка тайна. „Нямам нужда от нищо, с изключение на Бог”.

Агджа следял всичко около парламентарната комисия „Орланди” и се впечатлил много от разкритията на бившия магистрат Симонета Мартоне. Според нея имало документи, от които се виждало как били написани от една и съща ръка писмата за отвличането на двете момичета и искането за освобождението на Агджа от затвора. Според турчина момичетата били отвлечени точно с тази цел – да се иска в замяна освобождението му. „Няма никакъв мотив, свързан с педофилия във Ватикана или организирана престъпност, било тя римска или сицилианска мафия”, твърди атентаторът на папата.

Според него е „голяма лъжа” подхвърлената хипотеза, че Йоан Павел II, „най-големият папа в историята, може да е участвал в забавления, свързани с изчезването на Емануела Орланди и Мирела Грегори”. Според Агджа в този случай имали роля тайните служби от различни страни. Турчинът казва, че сега „не може да се произнесе по деликатния аргумент”, свързан с това, че Емануела била още жива и се намирала в манастир. Така беше казал самият той преди време. Агджа обаче „имал абсолютната сигурност, че приятелите му демонстрирали максимална човечност и достойнство в отношението си към Орланди и Грегори”.

През 2015 г. Агджа се запознава с италианката, която сега е неговата съпруга. На въпроса на „Република” какво прави, за да живее, турчинът отговаря, че „на практика не живее”. След това допълва, че „не можеш да живееш нормален живот в Близкия изток, където не съществува никаква религия и идеал. Що се отнася до парите, допреди 10 г. работех с един приятел в сферата на имотите. След това един италиански гражданин ми дари значителна сума пари.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X