https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЧаст от новите вагони, които БДЖ закупи, вече са надраскани с графити

Част от новите вагони, които БДЖ закупи, вече са надраскани с графити

Част от вагоните, които БДЖ купиха от “Дойче бан”, се сдобиха с неочаквана “украса” – те са били нашарени с графити, докато са пътували за България.

Композицията е “атакувана” от уличните художници по маршрута от Лайпциг през Чехия, Словакия, Унгария и Сърбия. Което показва, че вагоните се възприемат като платно за рисуване не са само у нас, коментираха железничари. Времето обаче е стигнало да бъдат нашарени три от 19-те вагона, става ясно от видео, качено в социалните мрежи.

Сега БДЖ ще почистват графитите. Трудно е, но има начини, казаха от компанията. Композицията е била застрахована и ще бъдат предявени претенции към застрахователя, казаха от министерството на транспорта.

19-те вагона пристигнаха в България на 23 май. Сделката между “Дойче бан” и БДЖ е за общо 76 вагона за 30 млн. лв. Предстои да пристигнат през юни композиции с още 57 вагона.

Разчита се тези вагони да осигурят комфортно пътуване на по-дългите разстояния от София до Бургас, Варна или Русе. Те имат климатик, ресторант, ергономични седалки с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене.

Голямото предизвикателство е как да бъдат опазени и у нас. Докато са в депата, проблеми няма, тъй като там за тях има охрана. Но като тръгнат на път и останат да пренощуват в Бургас, не е сигурно дали през нощните часове ще бъдат опазени от рисунки по тях.

От министерството казаха, че гарите се охраняват от Националната компания “Железопътна инфраструктура”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X