https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиКак българска банда използва "временни телефони и вълшебни трикове", за да измами...

Как българска банда използва “временни телефони и вълшебни трикове”, за да измами британското министерство на труда и пенсиите

От невзрачни офиси и апартаменти в Северен Лондон българска престъпна банда успява да измами британските данъкоплатци с поне 50 млн. британски лири (около 116,7 милиона лева) за период от четири години и половина с помощта на обикновени кофи, временни телефони и “вълшебни трикове”, пише в. “Телеграф”.

Британският вестник отбелязва, че измамата, която е била извършена според съда в “изключително голям мащаб”, е описана от прокурорите като “проста за изпълнение и изключително ефективна”.

Петима членове на бандата се явиха вчера в Кралския съд в Уд Грийн, след като се признаха за виновни в подаване на хиляди фалшиви заявления за социални помощи, посочва в. “Телеграф”.

Съдът научи, че членовете на бандата са набирали хиляди доброволци или “клиенти”, живеещи в България, за да заявят фиктивно, че живеят и работят във Великобритания.

Понякога това изисквало от заявителите да пътуват до Великобритания за кратък срок от време. Понякога те можели да получат парите, без дори да напускат домовете си.

Представителят на прокуратурата Том Литъл очерта начина, по който са действали измамниците, и мерките, предприемани от бандата, за да увеличава мащаба на своята операция.

Той обясни, че заявленията са били подавани в системата на “Юнивърсъл кредит”, използвайки реални хора, почти винаги български граждани, които са били “съучастници и също са се облагодетелствали финансово”.

Заявленията са били подкрепяни от редица фалшиви документи и лъжи, които са били измислени, за да помогнат за неверните твърдения.

Фалшивите документи са включвали фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели, училища и общопрактикуващи лекари.

Освен това бандата “увеличавала” получените пари, като създавала фиктивни деца на своите клиенти, които или не съществували, или живеели в България.

На съда беше съобщено, че бандата е организирала стотици самолетни полети за заявителите, които да летят до Великобритания, за да разговарят с представител на британското министерство на труда и пенсиите, когато ведомството е искало лично да разговаря с хората.

Малко след това заявителите летели за вкъщи.

Понякога от британското министерство на труда и пенсиите искали снимки на хората пред жилищата им с отворена входна врата, за да докажат, че живеят там.

Бандата правела снимка на фиктивния заявител на адреса пред жилището и след това обработвала изображението, за да изглежда вратата отворена.

Специалистът, който обработвал снимките за тях, бил възхваляван от бандата, че прави “вълшебни трикове”.

Първоначално измамата е била измислена от 33-годишния Гюнеш Али, пристигнал във Великобритания през 2010 г. и получил безсрочно разрешение за пребиваване.

След това тя е била доразвита от 38-годишната Галина Николова, която е пристигнала там през август 2012 г. и също има безсрочно разрешение за пребиваване, заедно с нейния партньор, 27-годишният Стоян Стоянов, пристигнал през 2020 г., но с ограничено разрешение за пребиваване.

Двамата впоследствие се отделят от Али след “конфликти”, за да работят по собствена измамна схема с помощта на 26-годишната Патриция Панева, научи съдът.

Петата обвиняема, 52-годишната Цветка Тодорова, също е управлявала собствен бизнес от дома си.

Измамата е била разкрита по сигнал на български полицай, който води собствено разследване в град Сливен, разположен на три часа път с кола от столицата София, отбелязва в. “Телеграф”.

През май 2021 г. британската полиция извършва серия от обиски, предимно в района на Грийн Лейнс в Уд Грийн, в Северен Лондон, пише вестникът.

Петимата обвиняеми са арестувани, открити са и три своеобразни “фабрики за социални помощи”, в които са били изготвяни фалшивите документи.

Полицията е установила и редица адреси, на които уж трябвало да живеят българските кандидати за помощи, но всъщност те били само фиктивни.

Една от така наречените фабрики за социални помощи е била магазин за хранителни стоки в Уд Грийн.

Според прокурора Том Литъл едни и същи адреси са били многократно “използвани и рециклирани” за нови фиктивни заявления.

На съда беше съобщено, че при претърсването на един от офисите на Али в Грийн Лейнс са били открити 2600 “комплекта за заявления” с множество документи, включително разписки за наем, договори за наем, трудови книжки и фишове за заплати, както и пароли и кодове.

Освен тези “комплекти за заявления” детективите открили и 15 банкови карти с чужди имена, както и лаптоп, който в момента бил логнат в системата на “Юнивърсъл кредит”, посочва в. “Телеграф”.

Според вестника в офиса над апартамента са били открити и стотици временни телефони.

На перваза на прозореца е имало малка кофа с въже, която изглежда се е използвала за спускане на временните телефони на хората, чакащи в офиса на долния етаж.

Заявителите, които са се регистрирали с телефонен номер в британското министерство на труда и пенсиите, отивали в офиса и използвали телефона, който са дали, за да се обадят и да потвърдят, че са във Великобритания.

“Престъплението в този случай е било добре организирано и извършвано в изключително голям мащаб в продължение на няколко години от тези обвиняеми и от други лица”, подчерта прокурорът.

“Това е най-голямата измама, разкривана някога в министерството на труда и пенсиите на Великобритания”, заключи Том Литъл.

През март беше разкрито, че през последните две години измамите чрез системата на “Юнивърсъл кредит” са стрували на британските данъкоплатци около 11 млрд. британски лири, отбелязва в. “Телеграф”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X