https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниДо дни ни удря поредната мощна слънчева буря

До дни ни удря поредната мощна слънчева буря

Учените прогнозират, че още една мощна слънчева буря може да удари Земята тази седмица. Има голяма вероятност от прекъсване на радиокомуникациите в различни региони на планетата, както и от появата на много ярки сияния извън полярните райони на Земята.

Слънчева или геомагнитна буря възниква поради силно смущение в магнитното поле на Земята, което предпазва нашата планета от плазмени частици и радиация, излъчвана от повърхността на Слънцето. Такава буря възниква, когато потоци от плазма, известни като изхвърляне на коронална маса, се блъснат в нашата планета. Те често придружават освобождаването на интензивна радиация, известна като слънчево изригване. Такива събития понякога водят до временно прекъсване на радиокомуникациите, както и до прекъсване на сателитните системи и електрическите мрежи на Земята.

Най-силната геомагнитна буря се разрази на Земята на 10 и 11 май и е най-мощната за последните няколко години, пише Daily Mail. Зад появата й стои слънчево петно, наречено AR3664, което претърпя серия от изригвания от клас X и плазмени изригвания. Изригванията от клас X са най-мощните слънчеви изригвания от всички. Във всеки от петте класа числата от 1 до 10 (и по-високи за изригвания от клас X) описват относителната сила на изригването. През май тази година вече имаше много такива изригвания и почти всички възникнаха от AR3664.

Оттогава това слънчево петно, което е област със силна магнитна активност (именно тя провокира емисии на радиация и плазма от повърхността на Слънцето), се обърна в другата посока от Земята. Въпреки това учените, наблюдаващи космическото време, са регистрирали появата на 17 изригвания с различна мощност на това място през последните дни.

Най-силното огнище е регистрирано в понеделник, 27 май, и е класифицирано като клас X2.9. Това енергийно събитие беше придружено и от изпускане на плазма в космоса. Но това изригване не е имало никакъв ефект върху нашата планета, тъй като петното, както беше споменато по-горе, беше обърнато в другата посока.

Според прогнозите на учените към края на тази седмица слънчевото петно ​​AR3664 отново ще се изправи срещу Земята. Така отново може да предизвика силна слънчева буря, която да обхване нашата планета. Прогнозите показват, че появата на нови изригвания от клас X може да доведе до широко разпространено радиозатъмнение на Земята, което може да продължи няколко часа. Това се дължи на смущенията, които слънчевите частици създават в горните слоеве на земната атмосфера за преминаването на радиосигнали.

Ако в края на тази седмица се появят слънчеви изригвания заедно с изхвърляне на коронална маса, тогава няколко дни след като плазмените потоци излязат в космоса, те биха могли да ударят Земята и да доведат до друга геомагнитна буря на нашата планета.

Много е трудно да се предвидят явления като слънчеви изригвания, така че учените само предполагат, че подобни изригвания на Слънцето ще се появят в близко бъдеще. Често се случва астрономите да регистрират появата на изригване на нашата звезда постфактум.

Най-мощните слънчеви изригвания, причиняващи слънчеви бури, може да станат обичайни през следващите месеци и дори през следващата година. Учените смятат, че Слънцето наближава пика на своята активност, когато ще се появят огромен брой слънчеви петна. Този период се нарича слънчев максимум и настъпва приблизително в средата на всеки слънчев цикъл, който продължава 11 години. Настоящият слънчев цикъл започна преди 5 години.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X