https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниВетовоОт Община Ветово са готови да посрещнат похода „По пътя на четата...

От Община Ветово са готови да посрещнат похода „По пътя на четата на Таньо войвода“

От Община Ветово са готови с ежегодната организация за посрещането на похода „По пътя на четата на Таньо войвода“, съобщи кметът на населеното място д-р Мехмед Мехмед.

За създаването на необходимите условия за безпроблемно преминаване на събитието в региона оттам работят съвместно с областния управител Драгомир Драганов и дирекцията на МВР в Русе, уточни експертът по връзки с обществеността в областната администрация Георги Георгиев.

Припомняме, че походът започва днес от Тутракан и трябва да завърши на 2 юни в село Априлово. В инициативата през тази година се очаква да се включат над 450 ученици от страната.

39-ото издание на събитието, което е под патронажа на президента Румен Радев, ще премине през Ветово на 1 юни, събота. Първите селата в маршрута на участниците в региона са Сеново и Кривня, следвани от резервата „Бели лом“, уточни Георги Георгиев.

Той припомни, че походът е част от националния календар на Министерството на образованието и науката, а научни консултанти са академик Георги Марков и проф. Христо Матанов.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни, припомнят още организаторите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X