https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПоложиха цар Фердинанд в тъмночервен мраморен саркофаг в криптата на "Врана"

Положиха цар Фердинанд в тъмночервен мраморен саркофаг в криптата на “Врана”

След като вчера стотици граждани и официални лица отдадоха последна почит пред ковчега на цар Фердинанд в централното фоайе на царския дворец „Врана”, днес в 10.30 часа тленните му останки бяха положени в криптата на двореца.

Ковчегът беше пренесен на ръце от членове на царското семейство и близки, начело с князете Кирил и Константин-Асен. Шествието, оглавено от цар Симеон II, завърши в криптата на двореца, където след молитва от страна на ставрофорен иконом Николай Георгиев (предстоятел на Митрополитския храм “Св.Неделя”) , тялото на покойния цар беше поставено в специално изработения за случая саркофаг от тъмночервен мрамор.

106 г. след като абдикира от българския престол и напуска страната и 76 г. след смъртта си в Кобург, цар Фердинанд се прибра постмортем в България, за да намери последен покой в криптата на двореца “Врана”, построен от него в началото на миналия век като дом на владетелите от Третото българско царство. А повече от три часа внукът му и последен български цар – Симеон II, лично приемаше почитта на всеки, пожелал да си вземе последно сбогом с Фердинанд – от политици до редови граждани.

Ковчегът с балсамираното тяло на монарха, провъзгласил независимостта на България през 1908 г., бе докаран с военен самолет “Спартан” и на правителствения терминал на летище “София” бе посрещнат от почетна гвардия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X