https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПродадоха на търг китара на Джон Ленън за 2,9 млн. долара

Продадоха на търг китара на Джон Ленън за 2,9 млн. долара

Китара, използвана от Джон Ленън, беше продадена за 2,9 млн. щатски долара на аукцион, съобщи ДПА. Това е нов “световен” рекорд за висока цена, достигната от китара в историята на “Бийтълс”.

Дванайсетструнната акустична китара Hootenanny е служила на Ленън при записването на албума Help! и при заснемането на едноименния филм през 1965 г. Инструментът е открит на таван след повече от 50 години забвение.

Аукционът в “Хард рок кафе” в Ню Йорк е организиран от “Джулиън окшънс”, а покупката на китарата е направена по телефона.

За нас е чест да поставим нов световен рекорд с цената на тази изгубена китара, каза Дейвид Гудман, главен изпълнителен директор на аукционната къща.

След като е била използвана от “Бийтълс”, китарата е станала собственост на шотландския китарист Гордън Уолър от дуета “Питър и Гордън”. Уолър е предоставил инструмента на своите мениджъри по турнетата. Десетилетия по-късно новите собственици, живеещи в провинцията във Великобритания, са преоткрили китарата по време на смяна на жилище и са я предложили на търг.

Китарата се вижда в сцена от филма Help!, когато групата изпълнява песента You’ve Got To Hide Your Love Away. Използвана е и при записите на Help!, It’s Only Love, I’ve Just Seen A Face, Girl, Norwegian Wood.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X