https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЗлато за “Като две капки вода”, сребро за Hell's Kitchen, бронз за...

Злато за “Като две капки вода”, сребро за Hell’s Kitchen, бронз за “Ергенът”

Телевизиите събраха милиони хора пред малкия екран в най-пиковата седмица този сезон, в която бяха съсредоточени финалите на големите риалити формати.

Средата на месец май – от 13-и до 16-и, вдига рейтингите на двете големи частни телевизии в зависимост от успеха на техните ключови продукции.

Няма обаче неочаквани обрати в резултатите, което показва, че те финишират по ред спрямо преднината, която установяват още от своя старт.

Окончателната класацията е следната – злато за “Като две капки вода”, сребърният медал е за Hell’s Kitchen, с бронз се окичва “Ергенът”, четвърти завършва по рейтинг Dancing Stars, а сред тези скъпи продукции успява да се бори и нареди сред фаворитите дори сериалът “Есента на демона”.

Сметките показват, че близо милион и половина души са гледали триумфа на Владимир Зомбори и превъплъщението му във Фреди Меркюри в “Като две капки вода”. За първи път финалът на шоуто за имитации се проведе на живо в “Арена София”, като само там 11 000 души стават на крака за победителя.

4-часовото излъчване на предаването се радва на сериозен интерес, като отчита 53,9% шер, или пазарен дял (сред аудиторията 18-59 години), според официалните пийпълметрични данни.

Шерът е процентът от хората, които гледат телевизия в момента. Но ако искаме да изчислим колко реално са били зрителите, стигаме до рейтинга му от 18,42 точки, което са 1 455 180 души. Рейтингът се изчислява, като всяка рейтинг точка се равнява на 79 000 души приблизително, според легендата на “Тв план”.

Тук не броим и онлайн резултатите на фаворитите, тъй като много хора гледат телевизия на живо в интернет.

В понеделник, на 14 май, “Като две капки вода” по NOVA няма с кой да мери сили, защото от конкуренцията не скачат в тази битка.

Два дни по-късно – в четвъртък, на 16 май, кулинарното предаване Hell’s Kitchen сразява романтичното риалити “Ергенът”, макар ехото от предаването на bTV все още да се чува и всички да обсъждат разпалено решението на Александър Младенов да си остане ерген.

Големият победител в сезон шест на Hell’s Kitchen стана ексцентричният кулинар Лъчезар Чоткин от село Червен брег. Като че ли, за да ударят допълнително по конкуренцията, по време на последното предаване се разиграват цели три предложения за брак. Чоткин пада на едно коляно пред Камелия, с която готви рамо до рамо в кухнята на ада. Финалистите Станислав и Димитър също задават големия въпрос на дамите на сърцата си Нели и Симона, а сред този дъжд от диамантени пръстени се чуха цели три “да”.

Финалът отчита пазарен дял от 38,11, а спрямо рейтинга си от 13,76 е гледан от 1 087 040 души. Тук не броим и онлайн резултатите им, тъй като много хора гледат телевизия на живо в интернет. Според официална информация Hell’s Kitchen има над 200 милиона гледания само в официалните си профили в социалните мрежи.

Не може да се отрече, че шампион по отглас в социалните мрежи обаче е “Ергенът”.

Финалът му има 26.91 пазарен дял, като отстъпва в директната битка с кулинарното риалити, като е гледан от 736 280 души, но пък спокойно може да се каже, че всички говорят още за него. Решението на Младенов да се сбогува с двете финалистки с видео съобщение и най-вече ролята на майка му в последния епизод захраниха ураган от реакции, мемета и обсъждания, като отзвукът от “Ергенът” остави конкуренцията изцяло в неговата сянка. Междувременно почти две седмици след края на предаването Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради отявлен сексизъм и дискриминационно съдържание по признак “възраст” на основание на пола в “Ергенът”. До казуса се е стигнало, след като българска платформа за подкрепа на жените е изпратила сигнал.

На 16 май точно след победата на Чоткин по NOVA бе излъчен и финалът на сериала “Есента на демона”, който не успява да пребори трогателните сърцебиения на Маги и Надежда.

Владо Карамазов и Теодора Духовникова като Филип и Мия в “Есента на демона”. Сериалът беше достоен съперник в много напечената борба за висок рейтинг.
Владо Карамазов и Теодора Духовникова като Филип и Мия в “Есента на демона”. Сериалът беше достоен съперник в много напечената борба за висок рейтинг.
Но все пак криминалната поредица има достойно извоюван пазарен дял от 26,06, като 642 270 пред телевизора най-сетне са разбрали кой е тайнственият убиец.

Шеметната и впоследствие критично обсъждана победа на д-р Неделя Щонова и Атанас Месечков в Dancing Stars на 14 май, вторник, се радва на пазарен дял от 24,83, като открадва от адската кухна на шеф Виктор Ангелов 637 530 зрители.

Въпреки това впечатляващите танци като че ли се радваха на една идея по-сериозен интерес в социалните мрежи, а и финалът успя да скара мнозина.

Скалата на успеха при развлекателните продукции има много и различни измерения, които се взимат предвид, когато се правят равносметките накрая. И нищо не опира само до числата в сложните изчисления относно това какво тепърва ще гледаме.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X