https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПроф. Бетани Хюз прави втори филм за съкровищата на България

Проф. Бетани Хюз прави втори филм за съкровищата на България

Световноизвестната водеща на документалната поредица “Съкровищата на света”, историкът проф. Бетани Хюз, е заснела втори филм за България. Това е станало през април като снимките този път са се състояли в Пловдив, Велико Търново, Белоградчик, Созопол и пещерата „Магура”.

Новината бе съобщена от Министерство на туризма, а днес министърът на туризма Евтим Милошев е имал среща с Бетани Хюз, на която тя го е запознала със следващия си проект от популярната поредица „Съкровищата на света”, в който отново ще бъде включена и България.

През лятото на 2023 г. бе заснет първият епизод на „Съкровищата на България”, който представя най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, Казанлъшката гробница и Долината на тракийските царе, Базиликата в Пловдив и Хераклея Синтика край Петрич, а също Рилски манастир, рушащият се монумент на Бузлуджа, нестинарите в село Кости и сватбените ритуали в село Рибново. Филмът бе показан за първи път у нас по телевизионния канал Viasat History на 24 май тази година, а във Великобритания той е бил най-гледаното предаване по Channel 4 в деня на неговото излъчване.

Поредицата “Съкровищата на света” се гледа в 120 държави по света. Проф. Бетани Хюз е съосновател на компанията за телевизионни, филмови и аудиопродукции Global, чиито филмите се излъчват в най-гледаното време на BBC, National Geographic, Viasat History, Discovery, Amazon и Netflix.

„За първи път дойдох в България преди 15 г. и се влюбих във вашата култура, история и природа. Още тогава знаех, че един ден трябва да направим специална поредица за богатствата на страната ви. България е много красива през пролетта и следващият ни проект, който ще бъде посветен на тракийската цивилизация, ще бъде заснет именно през това време на годината”, заяви проф. Бетани Хюз.

„Вие сте едни от най-ценните посланици на България за света. Страната ни е страхотна, разполагаме с изключително богато културно наследство, чудесна природа и невероятни хора. Радвам се, че популяризирате страната ни и в мое лице Вие винаги ще имате доверен партньор”, каза министърът на туризма Евтим Милошев.

Министерството на туризма е подпомогнало излъчването и разпространението на първия епизод на „Съкровищата на България” с мащабни рекламни кампании, осъществявани в мултинационалната телевизия и онлайн платформа на BBC, както и в Channel 4, съобщиха от ведомството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X