https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСъборена ценна къща в центъра на София трябва да бъде построена отново

Съборена ценна къща в центъра на София трябва да бъде построена отново

Къща от 30-те години на миналия век, съборена през 2022 г., в центъра на София, трябва да бъде възстановена в оригиналния й вид. Подобно предписание за загубена вече ценна сграда се случва за първи път.

Възстановяването на къщата на Роберт Браун на ул. “Велико Търново” 32 е предвидено в заповед на Министерството на културата, с която съборената вече сграда се обявява за паметник на културата. Със заповедта се изисква да бъде изготвен проект за преизграждането й, включително с прилежащите гаражи и околни зидове. За повторното построяване на къщата могат да се ползват оригиналните чертежи от 1934 г., които са съхранени.

Строената преди близо век къща е била една от първите в района на Докторската градинка в столицата и в стил модернизъм. Била е цялостно съхранена преди събарянето, се подчертава в заповедта на министерството. Къщата е правена по проект на архитект Владимир Весов, негови са и хижа “Кумата” на Витоша, Свободният театър, реконструкцията на днешния Театър на армията.

Къщата е обитавана от директора на дружество “Гларус” Роберт Браун и съпругата му Хедвига Ана Мария Браун. През 70-те години на ХХ век там е настанено посолството на Индонезия. Тогава сградата е обявена и за единичен паметник на културата. През 1993 г. обаче този статут е свален, защото през 1986-а къщата е присъединена към груповия паметник на културата “Докторски паметник”. Но за него не са били предвидени режими на опазване.

След реституцията й през 90-те години в сградата за известно време се помещаваше и посолството на Хърватия. През 2014 г. имотът е купен от фирмата “Арко Асетс риалти” ЕООД. Тя е собственост на Мартин Макариев, който е съпруг на дъщерята на Петър Младенов (един от най-приближените хора на Тодор Живков, за кратко поел поста на държавен глава след отстраняването му).

Преди 2 г. домът на Роберт Браун бе съборен, за да бъде построена 6-етажна сграда на мястото му. А по сигнал на съседите, представлявани от инж. Огнян Винаров, в Министерството на културата започва процедура по връщане на статута на паметник на културата.

Разрушаването обаче вече е започнало.

Построяването на новата сграда е завършено, а “Арко Асетс риалти” обжалва пред МК процедурата. Според заповедта на министерството стартът на процедурата предшествал разрушаването. Дали все пак компанията ще трябва да събори новата си сграда и да построи пак къщата на Роберт Браун, ще решат магистратите. “Арко Асетс риалти” са обжалвали заповедта на Министерството на културата пред административния съд в София, пише “24 часа”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X