https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и...

Радев: Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва

“Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция, но свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва”, заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря проверка във Враца по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

“Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват”, отбеляза той.

“Днес ние съвременните българи сме длъжници към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си за свободна и независима България, към онези немили-недраги, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени често и от своите, но стопляни винаги от блянове за свободна България, каза държавният глава. Длъжници сме и към нас самите, когато и днес нерядко избираме пътя към емиграцията, независимо дали далеч от родината или вътре в нас, смутени от недъзите на днешна България”, посочи той.

“Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията – още ли свестните у нас считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът го смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина се скитат немили-недраги, заяви президентът Радев. Отговорите ги знаем, но аз вярвам, че няма българска обреченост, има българска воля, българска дързост, български талант и Ботев е тяхното въплъщение, но вярвам, че всеки от нас днешните българи носи част от тях в себе си”, добави той.

“И когато днес се прекланяме пред силата на Ботев, трябва да си даваме сметка, че именно неговите завети ни сплотяват като нация, неговият огнен дух ни дава вярата в бъдещето”, посочи Румен Радев.

Държавният глава благодари на хората, които са дошли днес на площада във Враца, които са довели децата си, и които носят Ботев в сърцето си. Той отправи благодарност и към участниците в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. “Вие доказахте, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата, че над българската земя има едно знаме – нашият трибагреник, символ на история, традиция и общност, които ще устоят на всички бури отвън и заблуди отвътре, защото това е и нашата мисия като българи”, каза президентът. И завърши словото си с думите: “Вечна слава на героите, да живее България!”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X