https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДеца ще учат за живота на египетския лешояд чрез ателиета, викторина и...

Деца ще учат за живота на египетския лешояд чрез ателиета, викторина и интерактивни игри в Русенския екомузей

Образователни ателиета за изработване на макети и маски с образа на египетски лешояд, интерактивни предизвикателства, познавателни игри и викторина ще има на 8-и юни (събота) в Русенския екомузей. Поводът е Международният ден на лешоядите, съобщи уредникът в културния институт Красимир Киров.

Акцент в тазгодишното издание е опазване на лешоядите от заплахи. Най-честите от тях са свързани с разпространението на отрови, сблъсък с далекопроводите и стрелба по птиците.

“В Русенското поломие гнезди една двойка египетски лешояди. Има данни и за втора, но експерти я проучват”, каза Киров.

Специални гости на събитието ще са експерти от Спасителния център за диви животни “Зелени Балкани” в Стара Загора, които освен интересни факти за лешоядите ще представят в детайли заплахите за този вид птици.

Международният ден на лешоядите се отбелязва от 2006 година, като начин да се подчертае значимата роля на вида. Лешоядите, известни като “санитарите на природата”, заемат ключова роля в борбата с разпространението на заразни болести по животните и хората.

Киров обясни, че в миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната, а популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80 процента.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X