https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенската опера провокира обществеността и институциите с премиерата на балета "Пожар"

Русенската опера провокира обществеността и институциите с премиерата на балета “Пожар”

Русенската опера ще представи премиерно балетния спектакъл “Пожар” на 7-и юни (петък). Постановката е директна провокация както към публиката, така и към всички институции и организации, от които зависи възможно най-скорошното възстановяване на сцената на културния институт след пожара преди четири години. Това съобщи директорът на Държавната опера в крайдунавския град Пламен Бейков.

По думите му във всеки един от нас горят страсти, пожари и понякога те довеждат до това, че стигаме до самоунищожение, саморазрушаване.

“Виждаме това нещо в целия свят как се случва в обществото. Поводът е пожарът на покрива преди четири години, но той ни доведе до един вътрешен размисъл как сякаш не взимаме поука от това и вместо да бъдем обединени, се разединяваме още повече, изгарящи и изгаряни от вътрешните пожари и страсти”, каза Бейков.

Покривът на Русенската опера отдавна е изграден, а сградата вече е укрепена, но са необходими още около 6 милиона лева – за възстановителни дейности, за нова техника и оборудване.

“Според мен “пожарът” още една-две години ще ни гори в най-добрия случай. Имаме обявен конкурс за обществена поръчка за продължаване на ремонтите на сцената и на някои помещения, които са свързани с функционирането й. Обществената поръчка е в две части. Втората част е за закупуване на оборудване. И всичко зависи от това как ще протече механизмът, какви кандидати ще бъдат избрани и дали няма някой да обжалва след това. В най-добрия случай, ако държавата осигури през следващия годишен бюджет средства за продължаване на ремонтните дейности, бихме могли от началото на януари идната година да работим вътре в сградата”, обясни Бейков.

Балетният спектакъл по музика на Дмитрий Шостакович ще бъде представен на непригодната за това сцена на Русенската опера. Либрето и хореографията са на Наталия Осипова.

“Обединението прави силата. Всички трябва да бъдат обединени, когато твоят дом гори”, каза Осипова.

Сценографията е на Еслица Попова. Участват балетната трупа, хор и солисти на Русенската опера. Диригентът на хора Стелияна Димитрова – Хернани каза, че спектакълът е едно чудо.

“Искам да има такъв отзвук в Русе и в България, за да можем да се върнем възможно най-скоро в нашия дом”, заяви Стелияна Димитрова – Хернани.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X