https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСпре ли за 100 дни вносът на храни, у нас ще има...

Спре ли за 100 дни вносът на храни, у нас ще има опасно “нямане”

Ако ни връхлети неочаквана криза и спре целият внос на храни в България, само след три месеца ще настане голямо нямане.

Така от пазара ще изчезнат 80% от плодовете и зеленчуците, които са основно гръцки и турски. А любимото свинско за българската кухня, което идва от Испания, Германия, Франция и Белгия, заменя все по-често родните пържоли, тъй като фермите у нас намаляват, а животновъдството не е привлекателно за младите и специалистите вече са дефицит.

Според нови данни на земеделското министерство от доматите, които изяждат българите, едва 51% са родни, а на масата вкусната българска краставица е 61%.

През 2023 г. у нас са влезли 100 хил. тона домати, а сме произвели 115 хиляди тона. Част от това родно производство обаче е отпътувало за Полша, Румъния и Унгария.

Като цяло при зеленчуците тенденцията е, че се произвежда повече българска продукция, отколкото се внася.

Тук държавите вносителки отново са Гърция и Турция, но пък в сравнение с доматите, краставиците отиват за Германия и по-малко в Полша.

594 хил. тона са произведените зеленчуци за миналата година, а вносът е бил 296 хил. тона.

Проблемът с плодовете обаче е повече от драматичен. Ябълките и дините се внасят най-много.

Според официалните данни само сливите са били в по-големи количества спрямо 2022 г. При всички останали плодове тенденцията е родното производство да намалява.

Български фермери през 2023 г. са произвели 179 хил. тона плодове, което е рязко намаление с близо 43 000 тона спрямо предишната 2023 г.

Тогава са внесли и рекордно количество пресни плодове спрямо трите години – 397 хил. тона, а 69 хил. тона са изнесени.

Имаме потенциал и може да изхранваме около 30-40 млн. души.

Само допреди години сме били в челните места по износ на слънчоглед, домати, ябълки, сливи, череши и т.н., и то с много по-ограничен ресурс на модерна техника, просто такава беше политиката на държавата. А доскоро беше немислимо да внасяме домати от Полша, да не говорим от Турция и Албания. Все по-малко и по-малко производители остават, обяснява ситуацията Цветан Цеков, председател на Браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

С либерализирането на вноса в Евросъюза от Украйна и Молдова е настъпила нова пазарна ситуация, при която българските плодове и зеленчуци са изместени вече тотално.

Години не можем да изнесем ябълки и круши, а и няма този производствен потенциал. За съжаление, картината е мрачна и проблемите се задълбочават. Не е въпросът дали, а кога ще загубим тези сектори, ако продължава да няма политики и стратегия с ясно поставени цели, предупреждава Цеков.

Ситуацията с месото и месните продукти е идентична според производители. Традиционно собственото производство на свинско е около 40%, а вносът – 60%.

От данните на министерството се вижда, че българинът консумира около 210-220 хил. тона свинско всяка година.

От вноса за 2023 г. половината са замразени меса и части от трупа на прасето, останалата част е охладено и продукти от животното.

Традиционно нашето производство задоволява предимно прясната консумация, споделя Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.

Той е категоричен, че няма разлика в качеството от вносното месо от четирите държави Германия, Испания, Франция и Белгия, тъй като генетиката, с която се работи, е европейска.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X