https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБългария ще има 8 хеликоптера за спешна помощ по въздух до април...

България ще има 8 хеликоптера за спешна помощ по въздух до април 2026

До април 2026 година България ще разполага с осем хеликоптера за спешна помощ от въздуха. Четири от тях ще бъдат снабдени и с лебедка, съобщи в “Денят започва” изпълнителният директор на “България хели мед сървиз” Димчо Добрев.

Предстои да бъдат разположени новите хеликоптери в 6 оперативни бази, които да покриват територията на цялата страна. Те са така избрани, че всяка част от страната ще се покрива поне от 2 хеликоптера, обясни Добрев.

“Пътуването вчера не беше дълго като време, тъй като ние изпълнявахме вторична мисия – за трансфер на пациент от болница до болница”, поясни той за вчерашната първа мисия, при която с медицински хеликоптер транспортираха жена от Шумен до София.

“При тези мисии е изключително важно да бъде съкратено времето за трансфер на болния от едната болница до другата, а не времето до достигане на хеликоптера до болницата, в която се намира пострадалия. В тези ситуации оптималното време за трансфер е около час и половина – два часа. Ние го изпълнихме за час и 15 минути. Наложи се да кацнем на летище Горна Оряховица, за да бъда достатъчно горивото, тъй като дестинацията в двете посоки е около 600 км – почти на границата на максималната далечина на полета на хеликоптера”, допълни Добрев.

“Златният час се гони при първични мисии, когато трябва да се окаже спешна помощ на пациент на терен или той да се пренесе до болнично заведение. Вторичната мисия е от болница до болница”.

“Предстои да бъдат разположени новите хеликоптери в 6 оперативни бази, които да покриват територията на цялата страна. Те са така избрани, че всяка част от страната се покрива поне от 2 хеликоптера”, каза Добрев.

По думите му до април 2026 г. трябва да имаме пълна система с 6 хеликоптера и още два, които ще пристигнат. “Вторият хеликоптер ще пристигне до края на месец ноември, третия до края на декември, така че до 2025 г. те трябва да бъдат в оперативна готовност”, поясни той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X