https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКаква е заплатата на един евродепутат

Каква е заплатата на един евродепутат

Има много спекулации за това какви заплати взимат депутатите в Европейския парламент (ЕП). Всъщност правилата са доста точни и ясни.

Заплатите на евродепутатите се изчисляват и са 38,5 % от основната заплата на съдия в Съда за правата на човека в ЕС, както е посочено в Устава на членовете на ЕП. Всички евродепутати получават една и съща заплата. Това става ясно от справка на bTV Бизнес Новините в сайта на ЕП.

Месечната заплата на евродепутата е 10 075,18 евро бруто и 7 853,89 евро нето, след приспадане на данъците и осигурителните вноски на ЕС (данни към 01.07.2023 г.). Средствата са от бюджета на Европейският парламент.

Тъй като държавите-членки могат да налагат допълнителни национални такси, крайните стойности зависят от данъчния режим на страната, от която идва евродепутатът.

Пътни такси и билети

Членовете на ЕП също се възползват от възможност за възстановяване на пътни разходи, направени по време на служебни задължения. Независимо дали става въпрос за самолетен билет в бизнес класа, билет за влак в първа класа или пътуване с кола от 0,56 евро на километър (до 1000 километра), членовете на ЕП могат да претендират за разходи, при условие че представят разписки, показва сайта на ЕП.

Това възстановяване включва също фиксирани надбавки въз основа на разстоянието и продължителността на пътуването за покриване на различни разходи като пътни такси, такси за свръхбагаж или такси за резервация.

Парламентът плаща два пъти седмично за обратни полети от дома до работата.

Компенсации за настаняване

Освен това евродепутатите получават компенсации за разходите за настаняване и свързаните с тях разходи по време на официални престои в Брюксел или Страсбург, възлизащи на 338 евро на ден. Тази надбавка обаче подлежи на намаление с 50%, ако евродепутатите отсъстват от повече от половината от поименните гласувания в дните за гласуване.

За сесии извън ЕС евродепутатите могат да поискат 169 евро за разходи за настаняване, при условие че се подпишат в регистъра на присъстващите, като хотелските сметки се възстановяват отделно.

Пенсиите на евродепутатите

Бившите членове на ЕП имат право на пенсия, когато навършат 63 години, в съответствие с член 14 от Устава на членовете на ЕП. Тя се равнява на 3,5% от заплатата им за всяка пълна година на служба и една дванадесета от тях за всеки следващ пълен месец, но не повече от 70% общо. Разходите се поемат от бюджета на ЕС, показва още справката.

Бонус без отчет

Има и бонуси към основната заплата. Надбавката за общи разходи от 4950 евро на месец, с които членовете на ЕП могат да покриват разходи като наем на офис в държавата-членка, в която са избрани, като ИТ хардуер и софтуер, офис консумативи, мобилни телефони/абонаменти и интернет абонаменти.

Евродепутатите получават и дневни надбавки от 350 евро, за да покрият дневните си разходи за настаняване и храна.

Можете да наемете апартамент, да отседнете в хотел, да живеете някъде под пейка в парка и да сложите парите в джоба си или в спестовна сметка. Всеки евродепутат сам решава.

Според Ансип не можете да наемете апартамент в Брюксел за по-малко от 1000 евро, докато престоят в хотел вероятно ще струва приблизително толкова. Най-големите скандали с дневните са случаите, когато евродепутат е живял през цялото време в Белгия, но в същото време е приемал дневни, предназначени само за хора в мисия, припомни Ансип.

Членовете на ЕП трябва да информират парламента за мястото си на пребиваване и пътните разходи се възстановяват съответно. Дневните се изплащат на базата на подпис и могат да бъдат дадени в Брюксел или Страсбург, в офисите.

Асистентите трябва да могат да се вместят в шестмесечен бюджет

Има и отделна сума за персонала на евродепутатите, общо 28 696 евро на месец. Всички евродепутати имат достъп до една и съща сума и тя не се изплаща на евродепутатите, а се подписва договор с асистента от парламента, казва ERR News.

Според Ансип евродепутатите обикновено наемат двама до четирима помощници. Техните заплати са поверителни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X