https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенският музей отбелязва днес Международния ден на лешоядите

Русенският музей отбелязва днес Международния ден на лешоядите

Русенският музей ще отбележи Международния ден на лешоядите. Събитието ще се проведе в събота, 08 юни, от 10.30 ч. в Лапидариума на музея. Реализира се в партньорство с Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани“ – гр. Стара Загора (СНЦ „Зелени Балкани“).

Акцент в тазгодишното издание е опазване на лешоядите от заплахи. Най-честите от тях са свързани с разпространението на отрови, сблъсък с далекопроводите и стрелба по птиците. Специални гости на събитието ще са експертите от Спасителен център за диви животни Зелени Балкани, гр. Стара Загора, които освен интересни факти за лешоядите, ще представят в детайли заплахите за лешоядите и хищните птици в България. Д-р Руско Петров, ветеринарен лекар, Оперативен управител на Спасителния център за диви животни, ще запознае присъстващите със забележителните обитатели на Центъра – домашната кукумявка Блага и мишелова на Харис – Хари.

И тази година за малките посетители на музея са организирани образователни ателиета за изработване на макети и маски с образа на египетски лешояд, интерактивни предизвикателства, познавателни игри, викторина.

Международният ден на лешоядите се отбелязва от 2006 година като начин да се подчертае значимата роля на вида. Известни като „санитарите на природата“, лешоядите заемат ключова роля в борбата с разпространението на заразни болести по животните и хората.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за вида са унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство, поставяне на отрови, както и необезопасени електрически стълбове.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X