https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаТрусове в ЕС след изборите: Възход за крайнодесните, ЕНП увеличава мнозинството си

Трусове в ЕС след изборите: Възход за крайнодесните, ЕНП увеличава мнозинството си

Около 360 милиона имащи право на глас гласуваха за 720 нови членове на Европейския парламент. Избирателната активност е 51%, което е съвсем малко повече от тази през 2019-та година.

Първите прогнози за изборите показват, че дясноцентристката Европейска народна партия увеличава мнозинството си. Крайнодесните партии отбелязват успехи в Италия, Австрия и Германия, докато либералните и зелените партии отстъпват.

Австрийската партия на свободата се нарежда на първо място и бележи ръст от над осем процента. В Германия християндемократите водят, но “Алтернатива за Германия” печели второто място.

Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция. Президентът Еманюел Макрон разпусна френския парламент и свика предсрочни избори на 30-ти юни, след като неговият алианс претърпя голямо поражение от крайната десница. “Националният сбор” на Марин льо Пен е първа с над 30 процента, два пъти повече от партията на Макрон.

“Във Франция представителите на крайно десните партии събират близо 40% от всички гласове. За мен, който винаги съм смятал, че Европа е единна, силна, независима и добра за Франция, това е ситуация, с която не мога да се примиря. Възходът на националистите, на демагозите, е опасност за нашата нация, но и за нашата Европа, за мястото на Франция в Европа и в света”, заяви френският премиер Еманюел Макрон.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X