https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиНе се разбра кой задигна $ 6 млн. на Чорни от ЦКБ,...

Не се разбра кой задигна $ 6 млн. на Чорни от ЦКБ, но обвиняемите осъдиха прокуратурата

В далечната 1995 г. бизнесменът Майкъл Чорни превежда $ 6 млн. на ЦКБ, а малко по-късно се оказва, че парите липсват. Вече 29 години няма категоричен отговор кой, защо и как изтегли и къде отидоха милионите на Чорни.

Делото, образувано срещу 8 души, приключи окончателно след 22 г. с оправдаване на всички подсъдими, пише “24 часа”.

След това един по един те започнаха да водят дела срещу прокуратурата за причинени неимуществени вреди в резултат на незаконното обвинение.

Преди дни бивш служител на ЦКБ, който бе оправдан по делото за изчезналите пари, осъди прокуратурата за причинени морални вреди в резултат на повдигнатото срещу него обвинение. ВКС се произнесе с окончателно решение Валентин Минев, заемал длъжността началник на дирекция “Международни операции” и “Валутни пазари и ликвидност” на ЦКБ, да получи 100 хил. лв. обезщетение.

На първа инстанция прокуратурата бе осъдена да му плати 50 хил. лв., на втора обезщетението бе намалено на 30 хил., а ВКС се произнесе окончателно, че Минев трябва да бъде обезщетен със 100 хил. лв. плюс лихвите върху сумата от датата на оправдаването му през януари 2018 г.

Той е бил привлечен като обвиняем на 15 ноември 1996 г. за престъпление по служба. Наложена му е мярка “парична гаранция” в размер на 250 хил. лв., впоследствие заменена с “подписка”.

През 2004 г. обвинението е изменено и той е обвинен в присвояване на сума, равняваща се на 6 млн. щатски долара, като за улесняване на присвояването е извършил престъпление по служба. На 26 май 1997 г. му е наложена административна мярка “забрана за напускане на страната” и е иззет задграничният му паспорт. Тази мярка е била отменена след повече от 11 г.

През 2004 г. делото е внесено в съда, като на 5 февруари 2013 г. е постановена оправдателна присъда. Тя е потвърдена от Софийския административен съд (САС), но на трета инстанция ВКС връща делото за ново разглеждане.

Друг състав на САС отново е потвърдил оправдателната присъда. Последвал е нов протест от страна на прокуратурата.

С окончателно решение на ВКС от януари 2018 г. е оставена в сила оправдателната присъда. За 22 г., докато е водено наказателното производство, Валентин Минев е привличан 8 пъти като обвиняем, а обвинителният акт срещу него е внасян три пъти в съда, като квалификацията е изменяна от безстопанственост до престъпление по служба и присвояване.

Досъдебното производство е продължило 6 г. и 2 месеца, а съдебното – 14 години и половина.

Делото многократно е отлагано поради неявяване на подсъдими, свидетели или съдебни заседатели, събирани са доказателства, извършвани са множество действия, участвали са различни лица, но като цяло продължителността на производството е прекалено дълга и извън разумните срокове, категоричен е съдът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X