https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКолко волта е мълнията и какво да правим по време на буря?

Колко волта е мълнията и какво да правим по време на буря?

Мълниите са сред стихиите, показващи ярко мощта на природата. Страхът от мълнии е оправдан като дори фобията от мълнии, наречена астрафобия, е разбираема. Като електрически искров разряд в атмосферата, попаднала върху човек, мълнията нанася тежки поражения върху органите и тъканите и оцеляването на пострадалия е съмнително. И кълбовидните, и разнообразните видове линейни мълнии са потенциални убийци, което прави научаването на правилата за безопасно поведение по време на гръмотевична буря важно за здравето и живота.

Електрическият заряд, силата на мълнията са плашещи и страхът да останеш вън особено на открито в буря, е разбираем. Мълнията е около 300 милиона волта, което я прави като сила и заряд значително по-опасна от домакинския ток, който е 120 волта и 15 ампера. Ток от 0,01 A не би бил фатален. При 0,1 A, започват мускулни контракции.

С увеличаването на амперите нараства и рискът при засягане. 2A водят до изгаряния включително вътрешни и загуба на съзнание. Мускулната контракция е толкова силна, че е напълно очакван сърдечен арест. Животът на пострадалият не винаги може да бъде спасен, но има такъв шанс, ако е налична медицинска помощ и се предприемат действия по реанимация.

Не волтажът, обаче, се оказва единствен опасен, защото дори ниският може да отнеме човешки живот. Важно е и съпротивлението на тялото в различните части, както времето, през което мълнията оказва въздействие. Може да оцелеете или дори да се окажете невредими при засягане от мълния. И все пак е добре да не разчитате на късмета си и да прекарвате време на вън в гръмотевична буря.

Ако такава ви застигне внезапно, имайте предвид, че колата е най-сигурното място, както и че трябва да съблюдавате определени прави за безопасно поведение по време на гръмотевична буря.

Правилното поведение по време на гръмотевична буря – какво е то? Пролетта безспорно е сезонът на бурите с гръмотевици, които понякога са толкова мощни, че съблюдаването на правилата на поведение по време на буря, е от важно значение за редуциране на риска за живота и здравето особено ако сте на открито по време на буря, макар да не можем да определим и домовете като безопасни. Правилата за безопасно поведение по време на буря са:

Не заставайте под или близо до самотни дървета и сгради. Те привличат мълниите и така ставате обект на тях. Същото важи и за самотни надвиснали скали. Застанете колкото е възможно по-ниско, клекнете с колене към гърдите, като се стремите възможно най-малка част от тялото ви – само ходилата – да докосват земята.

В никакъв случай не докосвайте земята с ръце. Не се скупчвайте с други хора, търсейки сушина, по време на буря. По-добре да ви намокри дъждът, отколкото да ви порази мълния. Застанете на разстояние един от друг. Изключете мобилните устройства, те привличат мълниите и не си и помисляйте да ги използвате, докато бурята отмине. Ако сте на колело, слезте от него. Стойте далеч от метални предмети, не дръжте метални предмети, оставете ги далеч от вас. Не използвайте чадър по време на гръмотевична буря. Той привлича мълниите. Особено опасни по време на гръмотевична буря са водните басейни. Важно е да излезете от тях и да се отдалечите.

Ако сте в дома или офиса си, но сградата няма защита, затворете всички врати и прозорци, стойте далеч от водата – чешмите, не взимайте душ, докато бурята не отмине. Изключете и уредите, които използвате, като лаптопа си от мрежата. Ако видите кълбовидна мълния, правилата се различават – за да се предпазите от нея, следва да легнете на земята и да стоите неподвижно, докато не изчезне. Тя “усеща“ въздушните маси, създадени от движенията ви, което означава, че всеки опит за бягство поражда риск за вас, тъй като ще ви “подгони“.

Ако сте забравили врата или прозорец в дома си отворен и кълбовидна мълния премине през него, легнете неподвижно на земята или излезте от стаята и затворете зад себе си вратата изключително бавно. За щастие този тип мълнии са редки, но пораждат голяма опасност за живота и здравето на хората, тъй като правилата за поведение при среща с такава мълния са по-неизвестни за широката аудитория. Потърсете незабавно спешна помощ при пострадал. Времето за реакция и спасяване на живота е изключително кратко, пише actualno.com.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X