https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСЗО: Четири продукта всяка година убиват 2,7 млн. души в Европа

СЗО: Четири продукта всяка година убиват 2,7 млн. души в Европа

В изявление на Европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) се казва, че тютюнът, алкохолът, изкопаемите горива и свръхпреработените храни убиват 2,7 милиона души в Европа всяка година и тези индустрии влияят върху политическия и правен контекст, предотвратявайки мерки, които биха могли да навредят на техните печалби.

“Четири продукта – тютюн, ултрапреработени храни, изкопаеми горива и алкохол, са отговорни за 19 милиона смъртни случая годишно по света, или 34% от всички смъртни случаи. Само в Европейския регион тези индустрии са напълно или частично отговорни за 2,7 милиона смъртни случая годишно”, се посочва в документа.

Организацията вярва, че консолидирането на тези и други индустриални сектори в малък брой мощни мултинационални корпорации им е позволило да получат значителна власт над политическата и правна среда, в която работят, и да предотвратят приемането на регулации от обществен интерес, които биха могли да засегнат техните маржове на печалба.

“Тактиките на индустрията включват експлоатация на уязвими хора чрез целенасочени маркетингови стратегии, подвеждане на потребителите и погрешно представяне на ползите от техните продукти или екологичните им качества. Такива тактики заплашват печалбите за общественото здраве през последния век и пречат на страните да постигнат своите здравни цели.

СЗО Европа ще работи с политиците за укрепване на политиките за борба и намаляване на промишлените опасности.

“Днес представяме неопровержими доказателства за вредни бизнес практики и продукти”, подчертава в изявление Ханс Клуге, ръководител на Европейското бюро на СЗО, цитиран от “Фокус”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X