https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПенчо Милков предлага увеличаване на капитала на „Общински транспорт Русе“

Пенчо Милков предлага увеличаване на капитала на „Общински транспорт Русе“

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение пред Общинския съвет – Русе за увеличаване на капитала на „Общински транспорт Русе“ ЕАД. Това предложение е във връзка с поемането на всички линии от вътрешноградската транспортна схема от общинското дружество, считано от 1 юли 2024 година.

В писмо, получено на 10 юни 2024 година, изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД, Александър Георгиев, моли за допълнително финансиране, за да се обезпечат експлоатационните разходи по новите линии. Финансовият ресурс в размер на 200 хиляди лева, който може да бъде осигурен от бюджета на Община Русе, ще подпомогне изпълнението на допълнителната транспортна задача, възложена на дружеството с поемането на линии 5, 6, 11, 12, 15 и 16.

От 1 юли 2024 година, „Общински транспорт Русе“ ЕАД ще стане единственият превозвач на територията на град Русе, което ще увеличи договорирания пробег с около 1 587 хиляди километра и ще разшири транспортната задача от 2,3 милиона километра на 3,9 милиона километра годишно. За осъществяването на тази дейност, транспортното дружество разполага с 22 тролейбуса HESS/NAW, 15 тролейбуса SOR TNS 12, 20 електрически автобуса SOR EBN 9.5, 24 дизелови автобуса VanHool A330 и други помощни превозни средства.

За да изпълни възложената му от Община Русе транспортна задача и да поеме пълното обслужване на обществения градски транспорт, ръководството на дружеството трябва да реши кадровите проблеми чрез привличане на необходимия квалифициран персонал и да осигури средства за покриване на допълнителните еднократни разходи за експлоатация на новите линии, включително гуми, горива, резервни части и застраховки. По предварителни разчети, необходимата сума за това е 200 хиляди лева, която ще бъде осигурена от бюджета на Община Русе.

Въпреки това, общинското дружество не разполага с надеждни данни за приходите от всяка вътрешноградска линия, което прави невъзможно изготвянето на финансова прогноза за приходите от транспортната дейност след 1 юли 2024 година. За да се получи достоверна информация за размера на приходите, е необходим анализ, обхващащ значителен период от време – поне 12 календарни месеца.

Във връзка с гореизложеното, кметът на Община Русе предлага Общинският съвет – Русе да вземе решение за увеличаване на капитала на „Общински транспорт Русе“ ЕАД 4 701 000 (четири милиона седемстотин и една хиляди) лева на 4 901 000 (четири милиона деветстотин и една хиляди) лева, разпределен в 49 010 (четиридесет и девет хиляди и десет) поименни налични акции с право на глас с номинална стойност 100 (сто) лева всяка, чрез реална парична вноска от 200 000 (двеста хиляди) лева, предоставена от Община Русе.

Промяната в капитала води и до промяна в член 9 от Устава на общинското търговско дружество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X