https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПредлагат нови зони за платено паркиране в Русе

Предлагат нови зони за платено паркиране в Русе

Общинският съветник Галичка Николова от групата „СДС- гражданите“ внесе предложение за определяне на нови зони за кратковременно платено паркиране в град Русе. Целта на предложението е да се справи с хаоса и липсата на паркоместа в града, проблем, който съществува от дълго време.

Проблемът с паркирането в Русе

Съгласно решенията на Общински съвет Русе от 2004 до 2009 година, в града бяха създадени зони за кратковременно платено паркиране, но много от тях не функционират по различни причини. Ситуацията с паркирането в града продължава да бъде проблематична, което изисква ново решение. Последното решение на Общински съвет Русе от 2009 година възложи на кмета да изработи Генерален план за организация на движението (ГПОД). Според отговор на кмета на Община Русе на въпрос изх.№ 06-02-102#1/19.04.24, приемането на този план все още е неясно в бъдещето, което забавя и приемането на правилата и обхвата за „синя зона“ и „зелена зона“.

Мотивите и предложението

В мотивите на предложението се отбелязва, че проблемите, залегнали в решенията и наредбите на Общински съвет Русе от миналото, са актуални и днес. Член 17, алинея 1 от Наредба №18 на Общински съвет Русе ясно определя кога и къде се въвеждат такива зони: „На улици, площади и паркинги – общинска собственост, където търсенето на места за паркиране е по-голямо от предлагането, след решение на Общински съвет Русе се въвежда режим за платено паркиране на автомобили с технически допустима максимална маса до 3,5 тона и на превозни средства от категория М1, съгласно член 149, алинея 1, точка 2, буква „а“ от Закона за движение по пътищата (ЗДвП).“

Решение и обхват на новите зони

На основание член 21, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), във връзка с член 17, алинея 1 от Наредба №18 на Общински съвет Русе и член 99 и член 167, алинея 2, точка 1 и точка 2 от Закона за движение по пътищата, Общинският съвет реши:

  1. Утвърждава за зони за кратковременно платено паркиране всички улици, площади и паркинги – общинска собственост, намиращи се в зоната, затворена между следните улици и булеварди:
    • булевард „Скобелев“
    • булевард „Цар Освободител“
    • булевард „Цар Фердинанд“
    • булевард „Придунавски“
    • площад „Света Никола“
    • улица „Цар Калоян“
    • улица „Рила“
    • улица „Николаевска“ до кръстовището с булевард „Скобелев“
  2. Възлага на кмета на Община Русе да създаде необходимата организация за поетапното въвеждане на платено паркиране в горепосочените зони в срок до 1 юли 2024 година.

Галичка Николова подчертава, че предложението е основано на принципите на прозрачност и публичност, и целта е да се намалят проблемите с паркирането в Русе, свързани с липсата на свободни паркоместа, нарушаването на спокойствието около жилищните сгради и замърсяването в района. Очакваните резултати са удовлетворяване на обществения интерес, справяне със системното нарушаване на спокойствието на живущите в прилежащите жилищни сгради и отстраняване на техническите разминавания, свързани с обозначаването на стоянките съгласно нормативните изисквания.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X