https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиОтпускат до 1578 лв. помощ на пострадалите след градушките

Отпускат до 1578 лв. помощ на пострадалите след градушките

Агенцията за социално подпомагане предприе спешни мерки за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при проливните дъждове на 12 и 13 юни. Мобилни екипи от социални работници посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, чийто максимален размер е 1578 лв.

До момента, в резултат на изготвените социални доклади от социалните работници, са подадени общо 4 заявления за предоставянето на подпомагане от пострадали домакинства в областите Търговище, Велико Търново и Варна.

В град Шипка, област Стара Загора, са пострадали домовете на около 30 семейства. Към момента екип от ДСП – Казанлък, прави посещения и оглед на щетите. В селата Хаджидимитрово и Енина, община Казанлък, са поразени близо 20 къщи. Очаква се да бъде свикана междуведомствена комисия за оценка на причинените щети от природното бедствие.

В община Велико Търново, в селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Капиново, Самоводене, Миндя, Церова кория, Пчелище има данни за пострадали 161 семейства. В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол.

В област Сливен, в района на град Нова Загора и селата Асеновец, Брястово, Караново, Питово, П. Пъдарево и Омарчево, са нанесени материални щети – счупени покриви, прозорци, климатици на жилищни сгради, автомобили. Няма постъпили сигнали за пострадали или бедстващи хора. Служителите на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) осъществяват контакт с общинската администрация и кризисния щаб за съвместни действия.

На 17 юни екип е планирано посещение на екип на ДСП – Тетевен, за оглед на имуществените щети на семействата, пострадали от падналата градушка в област Ловеч, в района на село Рибарица, община Тетевен

Министерството на труда и социалната политика припомня, че с еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало.

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд “Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X