https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПремиерът Главчев сформира оперативен щаб за последиците от градушките

Премиерът Главчев сформира оперативен щаб за последиците от градушките

Запознах се с размера на пораженията, за да реагира бързо държавата. Приятно се изненадах, че самите хора работят по покривите и сами се оправят, не чакат държавата. Имат обаче нужда от подкрепа, затова сме тук с министрите Калин Стоянов и министър Виолета Коритарова. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред медии от град Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони.

“Тежки са щетите, има цели покриви, които са компрометирани, санировка е компрометирана. Помощта от страна на държавата ще бъде получена от тези, които имат това право, в най-кратки срокове. Виждате, тук сме в състав, който трябва да помогне на хората при такова бедствие. Тези, които имат застраховка, тя ще им бъде изплатена от застрахователя. Тези, които нямат застраховка, ще получат помощ от държавата. Призовавам обаче хората да си застраховат имуществото. Каквото се нуждаят от държавата, ние ще го направим в най-кратък срок. Има обаче етапи, които не зависят от държавата – от местната власт, от областния управител. Тук сме, за да успокоим хората. Поздравления, че те сами си поправят щетите бързи“, каза още министър-председателят.

„Колегите от ГДПБЗН, заедно със служителите от полицията, са реагирали на около 70 сигнала – няколко наводнения, увредени автомобили, паднали дървета и скъсани електропроводни кабели“, коментира от своя страна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, чийто председател съм аз, има готовността и финансовата възможност да реагира при оказване на помощта. За целта топката е в общината и местната администрация, които трябва максимално бързо да съберат нужните документи. Комисията може спешно да реагира по отношение на инфраструктурата – детски градини, училища, параклиси. Хората ще получат първо помощ от Агенцията за социално подпомагане и чак след това помощ за покривите и др.“, каза още той.

Премиерът обяви: „Сформирам оперативен щаб с председател министър Калин Стоянов, който да се занимава с проблемите, предизвикани от градушките. Ще влязат вътре министрите на транспорта и на земеделието, както и на финансите и на регионалното развитие. Този щаб ще се занимава с последиците от бедствията, които се случват през последните дни.“

„Гражданите няма да разчитат само на междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Ще бъдат предвидени и още средства за пострадалите. Първо трябва да се опишат размерите на щетите. Не бягам от конкретика, но първо трябва да знаем какви са щетите, и тогава да стане ясно какво ще бъде обезщетението“, допълни още той.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова допълни: „Имаше пет свлачища на прохода Шипка, които са разчистени, от сутринта има и още три. Разчиства се пътя Казанлък-Габрово, защото и той е с листна маса, която създава опасност. Не е затворен обаче.“

Очакванията са за 600 къщи да подадат заявления, тъй като почти няма непоразена къща. Най-сериозните щети са нанесени на цели покривни пространства.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X