https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбстановката в Русенско се нормализира след проливните дъждове

Обстановката в Русенско се нормализира след проливните дъждове

Обстановката в Русенско се нормализира след проливните дъждове през последните 24 часа и силната гръмотевична буря от четвъртък вечер.

По данни на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление на кризи вече няма населени места без ток, вода или телекомуникации.

През нощта, както и през днешния ден е имало населени места без електрозахранване, но към момента проблеми с енергоподаването към абонатите няма. Най-потърпевши от влошената метеорологична обстановка бяха в община Иваново. Там повече от няколко часа частично без ток бяха самото село Иваново, Тръстеник, Церовец и Червен. Проблеми с електричеството е имало и в Хотанца, както и в района на квартал „Гара Бяла“.

На територията на областта няма поражения по инфраструктурата. Имало е обаче десетки паднали дървета и пречупени клони, които обаче са навременно отстранени от екипите на общинските администрации в региона. За кратко паднало дърво е затворило временно пътя между Две могили и Батишница.

Веднага екипи от Община Две могили са реагирали и са решили проблема. Областният управител Драгомир Драганов е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение по възстановителните дейности. Под непрекъснато наблюдение са и водоемите в региона, като за момента никъде няма риск от преливане.

По-рано през деня от Община Русе обявиха, че с над 70 служители, автовишки и товарна техника ОП „Паркстрой“, ДЗЗД „Паркстрой“ и ОП „Комунални дейности“ са се отзовали на десетките сигнали за паднали дървета и клони.

Фирма „Нелсен чистота“ е активирала всички 160 служители и цялата налична техника, като мобилни групи са почиствали и уличните шахти в Русе от паднали листа и наноси. Два екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ също са действали на терен, като в малките часове на денонощието са работили по отстраняването на паднали дървета и клони в града и по сигнал в с. Червена вода. На дежурния телефон 112 са били получени сигнали за паднало върху 4 автомобила дърво на бул. „Скобелев“, както и за затиснато от голям клон превозно средство на ул. „Юндола“.

По данни на Хидрометеорологичната станция в полунощ са паднали 10.5 литра дъжд на квадратен метър, като среднодневната норма за месец юни е 7 литра на квадратен метър. Дъждът е бил придружен със силна гръмотевична буря и шквал (вятър с променлива скорост), който е достигал скорост от 24 м/сек (86 км/ч). За цялата нощ са паднали общо 10.9 литра дъжд на кв/м.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X