https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаАлександър Симов: Нинова стана опозиция на старата Нинова - значи срокът й...

Александър Симов: Нинова стана опозиция на старата Нинова – значи срокът й на годност като лидер изтече

Първата стъпка за възстановяване на диалога в партията е направена с вчерашния пленум, досега колективните органи на БСП изпълняваха само ролята на гумен печат. Така шефът на столичната организация на социалистите Иван Таков коментира тази сутрин пред bTV избирането на Атанас Зафиров за временен председател на БСП и загърбването на волята на лидерката Корнелия Нинова оставка да подаде цялото Изпълнително бюро, а парламентарната група да бъде оглавена от останалия й най-верен член на ръководството Георги Свиленски.

Видяхме друга енергия – за обединение първо вътре в партията, а после и на цялото ляво, надява се Таков.

Промяната няма да стане чудодейно днес за утре, коментира и журналистът и бивш депутат Александър Симов. От 6-7 години насам от БСП излизат само новини за вътрешни разпри, затова резултатите й на изборите вървят надолу, смята той.

Симов призна, че първо подкрепял процесите на “очистване”, т.е. гонене на несъгласните с ръководството, но телевизионните студия постепенно се превърнали в бойна арена на социалистите. Когато Корнелия Нинова дойде през 2017 г., дойде хубава енергия в БСП и резултатите го показаха, вкара и мандатността и прекия избор на лидер, напомни той. Но показателното, че един лидер се е задържал повече от неговия срок на годност е, че от предишната и тази година Корнелия Нинова е в опозиция на Корнелия Нинова като лидера, който първоначално беше, заяви Симов.

През 2017-а, когато се редяха листите, тя каза, че само лидерът може да води две листи, останалите трябва да се концентрират в работата в един регион. Сега 7 души водиха по две листи без обяснения, даде пример журналистът.

Още оттогава мнението ми е, че човек, който не е социалист, не може да е начело на паритята, изказа се пък Таков. От 2017-а тръгна спадът, Нинова наследи партия с 1 млн. гласа, в момента са 150 хил. и провокациите от нейна страна не са спирали, обяви той.

Пълно пренебрежение към местните структури даде още като пример за действията й. Спомена и вкарването на Калоян Методиев като депутат от БСП за сметка на бившия младежки на партията партията от Благоевград.

Калоян Методев направи чудото – обедини БСП, обобщи пък Симов. Начинът по който се появи в листите, е един от големите проблеми, тормозили и избирателите ни, смята журналистът.

Той се оказа лична “гражданска” квота на Нинова, записан под №2. При това бившият младежки лидер на СДС Методиев бил в “работническите” квартали на София, външно тяло в редиците на партията, обясни Симов. А навремето правехме тържествено представяне на гражданските ни квоти – професори, хора, с които се гордеем, добави той.

Проблемът на БСП е по-голям от Нинова, промяна очевидно е необходима и някои чакаха тя да я осъществи, обясни още социалистът. Таков напомни, че в София за изборите миналата година обединението стана и това е премиерът. Тогава въпреки волята на Нинова столичната червена организация застана зад Ваня Григорова заедно с АБВ на Първанов и останалите от левицата. Симов пък върна назад в годините, когато Дертлиев и Първанов седнаха на една маса и обединиха левицата и така Първанов по-късно стана президент.

Имаме обединение в Националния съвет, предстои трудното обединение на социалистите и по места, обобщи Таков. Най-хубавия жест ще е Нинова да напусне парламента като Христо Иванов, посочи Симов. А основанието ще е уставно – повече от 12 г. социалист не може да е депутат.

Историята няма заден ход, на БСП й трябват нови лица и нови идеи, коментираха двамата социалисти кой трябва да стане председател. Бившите вътрешнопартийни опоненти вече гледали в една посока.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X