https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПодполковник, военен, певец, наемник, предприемачи - ето кои са депутатите на "Величие"

Подполковник, военен, певец, наемник, предприемачи – ето кои са депутатите на “Величие”

13 “величества” влизат в Народното събрание, не ако бъде приложено кралското обръщение, а по името на партията, което използва лидерът на най-новата и най-малка формация Николай Марков. Самият той е наричан от тях “полковник”, въпреки че официалният му чин е подполковник, а по-високият бил просто прякор, който обаче слагат пред името му, а не както е обичайно след него, пише “Дневник”.

Партията, създадена около Историческия парк и неговия основател Ивелин Михайлов (който не беше кандидат за депутат), беше определена като изненадата на изборите и интересът към нея в първите дни след вота е най-висок.

С 99 862 гласа подкрепа “Величие” получи 13 мандата. И ще има представители, избрани от Бургас, Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив -град, Пловдив – област, Смоля, София – 23 МИР, 24 МИР, 25 МИР, Стара Загора.

С едно изключение те нямат опит като политици или законодатели. Част от депутатите са свързани пряко или непряко с Историческия парк в с. Неофит Рилски.

Най-известните народни представители са неформалният лидер на партията Николай Марков, естрадната звезда от 80-те Етиен Леви и бившият депутат и организационен секретар на “Има такъв народ” Виктория Василева. Останалите са предприемачи, има финансисти, двама юристи като единият не е практикувал професията, има и професионален наемен войник. Средната им възраст е около 50 години. Жените в групата са шест, а мъжете – седем.

“Звездите” на “Величие”

Въпреки че в регистъра на политическите партии като председател на “Величие” стои името на Албена Пекова, Николай Марков е обявен преди кампанията като лидер на формацията. Той беше и кандидатът за депутат от т.нар. лидерски 25-ти софийски многомандатен избирателен район. Според официалната му визитка е завършил Висшето военно общовойсково училище “Васил Левски” във Велико Търново със специалност “свързочни войски”, а след това и право във Великотърновския университет.

Преподавател в Нов български университет е, а от визитката му на сайта на учебното заведение се разбира, че е работил като офицер в системата за национална сигурност, където е заемал различни длъжности, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва кариерата си като разузнавач и достига до главен инспектор. Има военно звание подполковник от Въоръжените сили.

Преди години (2007г.) нашумя с изказванията си срещу Националната служба за охрана (НСО), от която е уволнен дисциплинарно заради неизпълнение на заповед (заради това има и присъда). Тогава в различни медии Марков коментира, че НСО действа като разузнавателен апарат на действащия президент Георги Първанов, както и че има сериозни корупционни практики в службата. Той има и втора присъда за нанасяне на обида на зам.-началника на НСО и е осъден да заплати 6000 лв. неимуществени вреди.

През седмицата, бившият депутат от “Има такъв народ”, който сега беше кандидат от МЕЧ и бивш секретар на МВР (1997-1998) Николай Радулов разказа, че той е поканил Марков за преподавател в НБУ – в департамента “Национална и международна сигурност” – преди четири години. Пред Bulgaria ON AIR обясни, че се запознали покрай телевизионно участие и Марков му направил впечатление, че говори “въздържано, премислено, умно”. Според Радулов, договорът на Марков в НБУ изтичал след няколко месеца. Той заяви, че студенти се оплаквали, че преподавателят пропуска лекции. А самият Радулов вече определя отношението си към Марков със “срам ме е”.

С т.нар. “академична кариера” съвпада и времето, в което подполковникът гостува в медии като експерт по национална сигурност и преподавател, но става активен и в социалните мрежи. Особено в последната година и половина той редовно пише в профила си във “Фейсбук” (33 хил. последователи) и разпространява основно проруски и патриотични позиции.

През октомври миналата година, Марков се появи във временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, в която беше изслушан влогърът Станислав Цанов. Бившият служител на НСО го придружаваше и подкрепяше тезата му, че машинният вот може да бъде манипулиран. Сега Марков отново твърди, че изборите са фалшифицирани и са откраднати гласове за “Величие”, като обеща подробности от трибуната на Народното събрание.

На 17 април тази година, партия “Величие” обявява, че Марков ще е новият й лидер, след което в тандем с Ивелин Михайлов двамата правят рейд събития из страната и изяви в канала в “Ютуб” – “Свободен глас”. От интервюта преди началото на кампанията се разбира, че той не очаква че партията ще успее да влезе от първия път в парламента.

Виктория Василева е единствената от депутатите на “Величие”, която има политически опит и то дълъг. Тя беше народен представител от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” в 45-тото, 46-тото и 47-мото Народно събрание, както и зам.-председател на парламента, докато той беше оглавяван от Ива Митева.

Василева беше организационен секретар на “Има такъв народ”. Тя се ползваше с доверието на Трифонов, като преди това е отговаряла за административната работа на продуцентската компания. Започва работа по проектите с политически потенциал на “Шоуто на Слави” от подписката за референдум през 2015-2016 г., а после и по изграждането на структурите на партията.

Политическата й кариера обаче тръгва от младежката организация на СДС, на която е била главен секретар. Била е депутат и в 38-ото Народно събрание (1997-2001).

Заради ролята и в младежкото СДС, свързват опита й с тогавашния главен секретар на партията Христо Бисеров (преминал след това в ДПС с Йордан Цонев). В интервю за “24 часа” тази седмица, Василева коментира, че я наричат негова ученичка, но казва, че не е била близка до него, а като млад човек е черпела опит от неговия как се правят партийни структури. В младежкото СДС през 2003г. тя се кандидатира и за председател, но губи от колегата си международен секретар – Калоян Методиев. Сега двамата отново ще бъдат колеги, но в парламента, където Методиев влиза като депутат от БСП.

През 2022 г. Василева си тръгна от “Има такъв народ” като формалният повод тогава бе решението партията да напусне четворната коалиция. Тогава името ѝ бе тиражирано в медийни публикации, като един от осемте депутати, които смятат да се отцепят от парламентарната група на “Има такъв народ”, за да подкрепят кабинета “Петков”. Василева така и не се присъедини към колегите начело с Радостин Василев, които се отделиха, но малко по-късно обяви, че напуска парламента и политиката и дори пред “Дневник” заяви, че “никога повече няма да членува в партия”.

В телевизионно участие по време на предизборната кампания тя обяснява, че е решила да се кандидатира за депутат от “Величие”, защото “познава Николай Марков от много години”. “Убедена съм, че той е честен и почтен човек и затова реших да се включа в тази надпревара, за да помогна с моите опит и знания”, казва тя пред телевизия “Евроком”.

Познанството на Василева с Марков е от времето, когато тя е депутат от СДС в 38-ото Народно събрание. Тогава Марков охранява в качеството си на служител на НСО тогавашния председател на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова, разказа Василева в същото интервю.

Пред “24 часа”, Василева казва, че е следяла неговите изяви в “нестандартните медии” и след дълги разговори са установили, че имат “сходни идеи какво трябва да бъде направено в политиката, за да изглежда България по различен начин”.

В същото интервю на въпрос дали е чувала дали сред дарителите и спонсорите на “Величие” е варненския бизнесмен Даниел Славов – Дънката, Василева отговаря “разсмяхте ме искрено”. Славов е свързван през последните години с подкрепа за ГЕРБ и депутати в ГЕРБ (като известната като лидер по преференции Славена Точева) и за бившия кмет Иван Портних, а през 2010 г. беше задържан в операция на МВР заедно с Борислав Гуцанов (БСП). След резултатите на местните избори миналата година, загубени от Портних, се заговори за охладняване на отношенията между Борисов и Славов, а Точева напусна парламента.

Етиен Леви е един от популярните естрадни музиканти в България. В парламента той влиза като депутат от 24-то софийски избирателен район. В ранните си години е солист на група “Трик” – една от най-известните им песни е “Шесто чувство”. Участва в забавни програми като “Супершоу Невада”, “Такси”, “Как ще ги стигнем с Тодор Колев” и други. След 2007 г. участва в музикални формати като “Music Idol 1” (продуцирано от екипа на Слави Трифонов, бел. авт.), “Dancing Stars 2”, “X factor”, “Маскираният певец”. Той е и вокален педагог на “Като две капки вода”.

Бил е преподавател в Национална музикална академия “Панчо Владигеров”, а след това – в Нов български университет, като през 2023 г. получава званието “Почетен професор”.

Преди изборите при проверката на кандидат-депутатите беше осветен като сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност под агентурното име “Панайотов”. Той е бил регистриран като агент през декември 1988. Леви коментира пред медии, че са се опитали да го вербуват, но отказал.

Предприемачи, финансисти

Водачът на “Величие” в Ловеч Ирена Негинова е един от малкото депутати на партията, за които има публична информация, че е свързана с дейността на “Исторически парк”, пише “Капитал”. До май месец е била собственик и управител на фирмите “Исторически къщи” и “Исторически храни и напитки”, се вижда от справка в Търговския регистър. Тази информация липсва в партийния сайт, там е посочено, че е завършила “Аграрна икономика” към Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов и има повече от десетгодишен опит като предприемач в производството на здравословни храни и напитки.

Смолянският депутат на “Величие” трябваше да бъде водачът на листата Кристиан Карабельов, но той се отказа от депутатското място и така влиза следващия в листата – Лариса Савова. Пред хасковска медия тя казва, че 16 години е живяла в ОАЕ и е работила като мениджър в авиокомпания. Сега има собствен бизнес – издателска къща, базирана в Чепеларе.

Депутатът на “Величие” от Бургас е Радостин Колев. От партийния сайт се разбира, че е бил строителен предприемач. Няма висше образование, но е бил военен към Пета изтребителна авиобаза в село Равнец, поделение на Военновъздушните сили на Република България. През 2023 г. с преференциален вот е избран за общински съветник в Поморие от местна коалиция между Земеделския народен съюз, “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Има такъв народ”.

От Велико Търново влиза финансиста Павлин Петров. От визитката му в сайта на “Величие” се разбира, че е работил в “Хеброс банк”, “Биохим”, “Юнионбанк” и “Инвестбанк”, а от 2023 г. е “финансов директор на една от най-големите фирми за промишлено строителство и производство на метални конструкции и изделия в Северна България – “Лидер строй монтаж”.

Сред предприемачите има и фармацевт. Това е водачът на листата в 23-ти софийски район Георги Куков. За него в сайта на партията се посочва, че е бил управител на аптека и се е занимавал с медицинско осигуряване към Националния център по сърдечно-съдови заболявания. После създава собствена фирма за доставка на медицински консумативи на болници “Прохелт”.

Водачът на листата в Стара Загора Красимира Катинчарова според партийния сайт е завършила висше икономическо образование във Висшия икономически институт в София, но освен това е и “журналист, преводач, с дългогодишен опит в рекламата, с интереси в екологията, философията и универсалното знание”. Председател е на екосдружението “Човек – природа – живот”, което е сред най-сериозните противници на ветропарковете. Сдружението често разпространява дезинформация по темата, а в началото на годината се противопостави срещу законопроекта за вятърните перки в морските пространства. Катинчарова участва в борбата на създателя на “Исторически парк” Ивелин Михайлов срещу проекта за вятърна електроцентрала в община Ветрино.

Юристите

Представителят на Варна в парламента ще е преподавателят по наказателно право във ВСУ “Черноризец Храбър” и ЮЗУ “Неофит Рилски” Юлиана Матеева. В публичната ѝ биография пише още, че е член на конкурсни комисии за магистрати към Висшия съдебен съвет и е действащ адвокат към адвокатската колегия във Варна. Била е съветник на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.

Още един юрист има в групата на “Величие”. Това е Росица Калинова, от чиято визитка в сайта на “Величие” се разбира, че няма юридически стаж, а работи като “предприемач в търговията с дрехи, платове и конфекции”. Посочено е, че е завършила философска школа към Атинския университет с интензивно изучаване на новогръцки език.

И един наемен войник

Представителят на партията от Пловдив-област ще е Дарин Георгиев. В разследване на “Капитал” той е идентифициран като човекът, който стои зад спортния клуб “Български юнак”, сочен като паравоенния клуб към “Исторически парк”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X