https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПосрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам

Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам

Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини настъпва малко преди полунощ на 20 юни, затова продължителността на двата съседни дни – 20 и 21 юни, ще бъде практически еднаква – с разлика по-малка от секунда.

Това коментира пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Тази година Земята ще посрещне най-ранното лятно слънцестоене от 1796 г. насам, когато то е настъпило в 20:45 ч. местно време на 20 юни.

Така през 2024 година най-дългите дни в годината за нас ще са два и ще продължат 15 часа, 19 минути и 35 секунди.

През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – много близо до неговата граница с Близнаци.

Това ще се случи почти три седмици след началото на метеорологичното лято, което започна на 1 юни.

„Реалната продължителност на дните зависи от атмосферната рефракция, която ни позволява да започнем да виждаме Слънцето близо 4 минути преди то да е изгряло геометрично, както и да продължаваме да го виждаме още толкова време след геометричния му залез“, коментира Пенчо Маркишки.

Учени се опитват да разкрият поредната тайна около загадъчния монумент
Лятото е най-дългият сезон в годината, който продължава 93 дни, 15 часа и 52 минути, като приключва в 15:43 ч. източноевропейско време на 22 септември по време на есенното равноденствие.

През втората нощ на астрономическото лято – на 22 юни, в 04:07 часа българско време ще настъпи пълнолуние, първото от общо четири през сезона.

Юнското пълнолуние обикновено се нарича Ягодова луна, тъй като това е най-подходящото време от годината за бране на ягоди в Северното полукълбо.

Най-доброто подреждане на планетите през месеца ще се случи през последния уикенд на юни и ще изисква от хората да се събудят доста преди зазоряване, за да го видят.

Тогава полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер преди изгрев слънце на 29 юни. И четирите небесни обекта са достатъчно ярки, за да се видят без телескоп, въпреки че ще е необходимо безоблачно небе, за да се наблюдава явлението.

Още едно планетарно подреждане ще се състои на 30 юни, а на 1 юли, когато Луната ще се появи изключително близо до Марс, подредбата може да бъде още по-впечатляваща.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X