https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРумъния привлича туристи с най-големия фестивал на шоколада

Румъния привлича туристи с най-големия фестивал на шоколада

Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ. Третото издание на сладкото събитие под надслов “Chocolate Saga” обединява 30 производители на шоколад от Румъния, 5 международни производители от Полша, Молдова и България и над 30 компании от сродни сфери.

То се провежда в концертната и конферентна зала “Сала Палатулуй” в румънската столица.

Сладолед с вкус на препечен хляб, бонбони от растението

облепиха, шоколад с магданоз, трюфели с хрян, пралини от цвекло или такива с анасон или бира, шоколадови статуетки “Оскар” са само част от изненадите тази година.

Шоколадовите близалки са по 10 леи (4 лв), шоколадовите дражета с ядки струват между 25 и 35 леи (10-14 лв.), има и шоколадови фигурки за 49 леи (19,6 лв.). Шоколадите с персонализирани послания са 15 леи (6 лв.), подаръчните кутии с бонбони варират от 35 до 197 леи (14-78 лв.).

“Румъния произвежда 5000 тона шоколад годишно на стойност около 50 милиона евро. Шоколадът, който консумира страната на година, възлиза на 600 милиона евро. Румъния се нарежда на десето място в Европа по консумация на шоколад. Един румънец изяжда около 4,95 кг на година. И въпреки че шоколадовата ни индустрия е новоразвиваща се, печелим едни от най-престижните международни конкурси за шоколад, а пет от шоколатиерите на фестивала са с международни отличия”, споделят за БТА организаторите.

Дълга опашка от гладни и любопитни посетители се вие и на щанд, където се предлагат пралини, които понижават кръвната захар. Здравословното лакомство съдържа цикория и овесени ядки, но и инулин, естествена съставка от цикория. Доктор прави изследвания на място – преди и след консумация.

Шоколадовият фестивал в Букурещ продължава до днес вечерта. Входният билет е 20 леи (8 лв.), а деца под 10 години влизат безплатно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X