https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноВелико Търново посрещна тържествено чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения

Велико Търново посрещна тържествено чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения

След няколко чудодейни изцеления на вярващи Велико Търново посрещна тържествено икона с чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения в катедралния храм “Рождество Богородично”. Вярващите могат да се поклонят пред нея през целия ден, а в 18 часа ще бъде отслужен молебен за здраве, след което ще бъде представена и книгата на журналиста Ангел Бончев „Св. Никифор Прокажения Чудотворец“.

Великотърновският митрополит Григорий благодари на Ангел Бончев за донасянето на мощите в старата столица и призова миряните да научат повече за чудесата, свързани със светеца и неговата чудотворна икона.

Свети Никифор Прокажения е страдал много през целия си живот, каза за БТА Ангел Бончев, който е организатор на обиколката на иконата с мощите в различни градове на страната. Той разказа, че светецът е покровител на страдащите от тежки и нелечими заболявания и спомена за няколко такива случая от последните дни. Жена от Лясковец проглежда с увреденото си око, докато чака да се поклони пред мощите, а адвокат от същия град твърди, че се е изцелил от онкологично заболяване, като свещеникът от храма потвърждава за видимото подобрение на неговото здраве. Друг случай е свързан с Иванка от село Джулюница, която прохожда с болния си крак след молитвите й пред иконата, разказа Бончев.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания. Той е роден на остров Крит през 1890 година. Когато е 13-годишен се разболява от проказа и в продължение на 60 години продължава да страда от тази болест. Целият си живот свети Никифор прекарва в болница, живеейки изолиран от света. В Гърция го наричат тайният светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни само на малцината, които са го познавали. Неговият живот е изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Успението му е на 4 януари 1964 година, като впоследствие на тази дата се чества и неговия празник.

Преди да пристигнат във Велико Търново, мощите на свети Никифор Прокажения бяха посрещнати в Габрово, Горна Оряховица, Лясковец и Севлиево, а през следващите дни предстои да гостуват в градовете Павликени, Левски и Свищов. Поради интереса от страна на вярващите, програмата с излагането на мощите се допълва постоянно.

След молебена ще бъде представена книгата от издателя й за България, журналистът и водещ на „По света и у нас“ по БНТ Ангел Бончев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X