https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЖени от различни етноси представиха традиции и обичаи на среща в Русе

Жени от различни етноси представиха традиции и обичаи на среща в Русе

Жени от различни етноси се събраха в „Дом Канети“ в Русе, за да разкажат за своите традиции и обичаи. Събитието под надслов „Етническото многообразие и свързаност на жените – мост между етноси и поколения“ се организира от Сдружение „Сороптимист Интернешънъл“ Клуб Русе. Присъстваха представители на клубовете „Бояна“,„Варна“, „Витоша – Илина“, „Иван Рилски“, „Старинен Пловдив“.

Срещата приветства заместник-кметът по образование и култура в Община Русе Енчо Енчев. Той връчи на организаторите поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков.

Българки, туркини, арменки, татарки, роми, сирийци и украинци споделиха спомени и лични истории, изпълниха характерни танци и песни. В началото домакините от Сдружение „Елиас Канети“ припомниха любопитни моменти от биографията на родения в Русе лауреат на Нобелова награда за литература, чието име носи. Гица Стоилова от Клуб Русе сподели детски спомени за празници на различните етноси в село Сваленик. Представители на НЧ „Гюнеш“ разказаха за традициите си и демонстрираха танци, изпълнени от детска танцова група „Кардален“ (Кокиче). Участниците от НЧ „Анжела Чакърян 2008“ също се включиха с презентация на Анжела Авакиян и изпълнения на Анжела Дюлгерян и Серджио Авакиян. Амира Уалид Стивън от Сирия, която е от скоро в Русе и участва в благотворителната дейност на Червения кръст в града, сподели за своите обичаи. Амира живее в Център за настаняване от семеен тип, който е партньор на Клуб Русе в един от големите му образователни проекти „ Учим чрез действия, учим с любов“. Светлана Шевцова и Альона Немцова от Украйна разказаха за помощта, която им е дадена в България. Сехер Кадирова и Наталия Заимова представиха татарската общност в Русе. Христина Кирилова от ромската общност сподели своята лична история и традициите, които се пазят от поколенията.

В края на срещата присъстващите имаха възможност да опитат сладки и солени специалитети от кухните на разнообразните общности в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X