https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНова защитена местност в Русенско

Нова защитена местност в Русенско

Русенският регион скоро ще се сдобие с нова защитена местност, наречена “Басарбовски степи”. Тази стъпка е от изключително значение за опазването на две редки растителни вида – Ковачев зановец и Ангелова метличина.

Инициативата за създаването на тази защитена територия, която ще се простира на 30 хектара, принадлежи на доц. д-р Стоян Стоянов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН. Доц. Стоянов е не само откривателят на Ангеловата метличина през 2017 г., но и човекът, който пръв я описва като нов вид за българската флора.

Ангеловата метличина е изключително рядък вид, който досега е откриван единствено в района южно от село Басарбово. Тя е включена в Червените книги на Румъния и Молдова, като в северната ни съседка дори е обявена за изчезнала.

Другият вид, който ще бъде защитен в “Басарбовски степи”, е Ковачев зановец – български ендемит, кръстен на русенския ботаник Васил Ковачев. И двата вида са изправени пред заплахата от обрастване на тревните съобщества с храсти, което налага спешни мерки за тяхното опазване.

Предложението на доц. Стоянов получи подкрепата на специална комисия, включваща представители на Областна администрация – Русе, общината, Областна дирекция “Земеделие”, Регионална дирекция по горите и РИОСВ – Русе. Комисията вече е отправила предложение до министъра на околната среда и водите за издаване на заповед за обявяване на “Басарбовски степи” за защитена местност съгласно Закона за защитените територии.

Създаването на “Басарбовски степи” е важна стъпка в посока опазване на уникалното биоразнообразие на България и осигуряване на бъдещето на тези редки и ценни растителни видове.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X